Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκηαν οι μαραθώνιες συνεχείς συσκέψεις του Πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης στο Μαξίμου, εν μέσω εφιαλτικών δημοσιευμάτων και ισχυρών πιέσεων από τους δανειστές

Μετά τη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και των κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά, Γιάνη Βαρουφάκη, Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιώργου Σταθάκη και Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης

Ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, αποχώρησαν από τον Μαξίμου και τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης. Η συμμετοχή του κ. Στρατούλη στη σύσκεψη δείχνει και την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα των συντάξεων, καθώς το ΔΝΤ επιμένει σε κατάργηση του ΕΚΑΣ και των πρόωρων συντάξεων, καθώς και σε περαιτέρω μειώσεις στις κύριες. Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες προτάσεις. 

Βαρύ κλίμα μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ

Οι ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς της επιστροφή του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, ωστόσο στέλνουν μήνυμα στην Αθήνα ότι για την επίτευξη συμφωνίας, απαιτείται η παρουσία και της Ουάσιγκτον στη διαπραγμάτευση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος αν και είπε ότι δεν  αποχωρεί το ΔΝΤ, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν ξανά σε «τεχνικό επίπεδο» και μετά σε πολιτικό. 

Αλλά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε αδιανόητη τη μη ύπαρξη του Ταμείου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κάλεσε την Αθήνα να υποβάλει «σοβαρές προτάσεις», αν θέλει να μπει στην  κουβέντα και η αναδιάρθρωση του χρέους. 

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου επαναλαμβάνει τις κόκκινες γραμμές του και τονίζει ότι διαπραγματεύεται μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει βιώσιμο χρέος, χαμηλά πλεονάσματα, αναπτυξιακό πρόγραμμα πενδύσεων και καμία περικοπή σε συντάξεις. Απαντώντας σ την κίνηση του ΔΝΤ, τονίζει ότι πρόκειται για κίνηση τακτικής, προκειμένου να πιέσει την Ελλάδα ακι τους άλλους θεσμούς να αποδεχτούν τις απαιτήσεις που θέτει και επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν τελειώσει και τώρα διεξάγονται μόνο πολιτικές συνομιλίες. 

Το κλίμα έχει βαρύνει δραματικά για την Ελλάδα, μετά και την αποκάλυψη του Reuters ότι για πρώτη φορά χθες τέθηκε επισήμως στην ευρωζώνη ζήτημα χρεοκοπίας της Αθήνας.