Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών. 

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί, εκτός από τα κόμματα της κυβέρνησης και από την ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, καθώς τα κόμματα αυτά υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη παραδέχθηκε πως είναι απαράδεκτο ότι φτάσαμε καθυστερημένα και με ανοιχτές φορολογικές δηλώσεις, όμως, τόνισε, πως το νομοσχέδιο αυτό, περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις, για την άρση ακραίων αδικιών του φορολογικού συστήματος.

Η κυρία Βαλαβάνη σημείωσε ότι έρχονται βελτιωτικές ρυθμίσεις για:

  • την απαλλαγή των αγροτών από την υποχρέωση καταβολής φόρου για δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων και
  • την φορολογική ελάφρυνση σε περιστασιακώς και ευκαιριακώς απασχολούμενους, οι οποίοι δεν έκαναν έναρξη εργασιών και δεν τηρούν βιβλία.

H κυρία Βαλαβάνη, εξήγησε πως επέρχονται αλλαγές μόνον σε ακραίες περιπτώσεις του φορολογικού συστήματος, αιτιολογώντας πως αν άλλαζε ο πυρήνας θα κατέρρεε το σύστημα και δεν θα εισέρρεαν έσοδα, αν από την άλλη πλευρά δεν θίγονταν οι ακραίες περιπτώσεις θα τσακίζονταν ο κόσμος.