«Η Αθήνα επέμεινε την Παρασκευή ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη, αλλά δεν έδειξε να συναινεί στις απαιτήσεις για παραχωρήσεις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις» τονίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

O Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει ότι μια ημέρα αφότου το ΔΝΤ απέσυρε το κλιμάκιό του από τις συζητήσεις και οι ηγέτες της Ε.Ε. ανέφεραν πως έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων για την Ελλάδα, η Αθήνα διεμήνυσε ότι υπέβαλε ένα νέο σχέδιο που περιελάμβανε αναδιάρθρωση χρέους αλλά όχι και τις περικοπές στις συντάξεις, στοιχεία που είχαν απορρίψει οι θεσμοί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, το σχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει χαμηλούς στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και την επόμενη χρονιά. Οι πιστωτές έχουν ζητήσει πλεονάσματα πάνω από 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% το 2016. Τα επίπεδα αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα από τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος, αλλά υψηλότερα από αυτό που έχει επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές έχουν διακοπεί, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας και την αποτροπή μιας ελληνικής χρεοκοπίας, σημειώνουν οι FT. 

Το ΔΝΤ την Πέμπτη ανακοίνωσε πως απέσυρε την τεχνική του ομάδα από τις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν γίνεται συζήτηση για τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών. Υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. διεμήνυσαν πως δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να συμβιβαστούν.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι το σχέδιο της Αθήνας, την Παρασκευή, αψήφισε τις τελευταίες προειδοποιήσεις και απέδωσε την αποχώρηση της ομάδας του ΔΝΤ στην «εσωτερική διαμάχη» μεταξύ των θεσμών.

Έλληνες αξιωματούχοι έεπιμένουν πως παραμένουν δεσμευμένοι στις διαπραγματεύσεις. Αλλά το νέο αίτημα για αναδιάρθρωση χρέους αναμένεται να απορριφθεί από τους δανειστές. Αν και κάποιοι αξιωματούχοι της νομισματικής ένωσης πιστεύουν ότι η υπόσχεση μιας μελλοντικής ελάφρυνσης χρέους μπορεί να είναι μέρος της τελικής συμφωνίας, έχουν επιμείνει επανειλημμένα ότι μια διαγραφή δεν θα μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει ότι οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ θα συμπεριληφθούν σε όποια συμφωνία επιτευχθεί, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, τονίζουν οι FT. Ενώ η Αθήνα έχει αντισταθεί στις περικοπές αυτές, επικαλούμενη τους ήδη ταλαιπωρημένους συνταξιούχους, οι πιστωτές έχουν ζητήσει από Έλληνες αξιωματούχους να βρουν αλλού τις περικοπές, αν θέλει να αποφύγει τέτοιες μειώσεις συντάξεων στους φτωχούς.

Οι σκληρές προειδοποιήσεις της Αθήνας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τέλος οδήγησαν το ελληνικό χρηματιστήριο σε «βουτιά» την Παρασκευή και εκτόξευσαν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Πιέσεις δέχθηκε και το ευρώ, υποχωρώντας 0,9% στα 1.150 δολάρια, μετά την σπάνια παρέμβαση της Μέρκελ στις αγορές συναλλάγματος. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι ένα ενιαίο νόμισμα που είναι «πολύ ισχυρό» κάνει πιο δύσκολο για χώρες της ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία να μεταρρυθμιστούν.

Αν και το ΔΝΤ έχει συγκρουστεί με την Κομισιόν, ειδικά για την επιμονή του στις περικοπές των συντάξεων, οι διαφορές αυτές τέθηκαν στην άκρη την περασμένη εβδομάδα όταν οι επικεφαλής των δύο θεσμών –η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ– κατέληξαν σε μια κοινή πρόταση σε μια έκτακτη συνάντηση στο Βερολίνο, με οικοδέσποινα την κ. Μέρκελ.

Η κατηγορηματική απόρριψη του συμβιβαστικού σχεδίου από τον Αλέξη Τσίπρα έχει αλλάξει το κλίμα σε αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ειδικά στο Βερολίνο, όπου αυξάνεται η πολιτική πίεση για να παρουσιαστεί το σχέδιο ως μια προσφορά «take it or leave it».

Το ρεπορτάζ προσθέτοι ότι γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά την Παρασκευή έγιναν εκτεταμένες αναφορές από σχολιαστές της αγοράς για πιθανή μετάσταση σε άλλα κράτη της ευρωζώνης.

Πλησιάζει η στιγμή που ο Τσίπρας θα υπογράψει συνθήκη… Μπρεστ-Λιτόφσκ

Σε άλλο δημοσίευμα, η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι ως πολιτικοί με μαρξιστικό υπόβαθρο και μια... συγγένεια με τη Ρωσία, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν τα πάντα για τη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ το Μάρτιο του 1918. «Ή ας ελπίσουμε ότι το κάνουν», όπως γράφει. 

Όσα η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αντιμετωπίζει, εφόσον επιθυμεί να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές και να αποφευχθεί η χρεοκοπία και η πιθανή έξοδος από την Ευρωζώνη, δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από μια έκδοση της συνθήκης, αλλά στον 21ο αιώνα, σημειώνεται.

Κάτω από σκληρούς όρους, ο Βλάντιμιρ Λένιν και οι μπολσεβίκοι, που είχαν καταλάβει την εξουσία στην Πετρούπολη τον Νοέμβριο του 1917, συνθηκολόγησαν με τη Γερμανία, παραχωρώντας σχεδόν το μισό ευρωπαϊκό έδαφος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και τις χώρες της Βαλτικής, και το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Ρωσίας. Οι Μπολσεβίκοι εκχώρησαν τον έλεγχο των περισσότερων από τα ορυχεία άνθρακα της Ρωσίας, το ήμισυ των υπόλοιπων βιομηχανιών της και πάνω από το ένα τρίτο των πιο εύφορων περιοχών τους. Ο Λένιν δέχθηκε αυτή συνθήκη ειρήνης για έναν απλό λόγο: Για να επιβιώσει στην εξουσία, έτσι ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια επανάσταση «μέσα στο σπίτι του», προσθέτουν οι FT.

Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις που οι πιστωτές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέλουν να επιβάλλουν στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότερο επαχθείς, συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις κρατικές συντάξεις και το φορολογικό σύστημα, και απαιτούν δέσμευση για μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πειθαρχία σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας που θα κρατήσουν την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να μην υποκύψει στους πιστωτές - όπως ακριβώς και ο Λέων Τρότσκι δεσμεύθηκε το 1918 να μην δεχθεί τους όρους ειρήνης της Γερμανίας. Στο τέλος, όμως, ο Τρότσκι έχασε τη δύναμή του και ο Λένιν συγκέντρωσε την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής για την υπογραφή του Μπρεστ-Λιτόφσκ.