«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδώσει ούτε την εθνική της κυριαρχία, ούτε την αξιοπρέπειά της» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά την επίσκεψή του το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στο Μεγάλο Πεύκο, μαζί με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σέντκι Σόμπχι Σαγίντ Αχμέντ.

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Καμμένος τόνισε:

Η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε αυτή τη φορά με ψηλά το κεφάλι, έχοντας εκτελέσει την εντολή του ελληνικού λαού φτάνοντας στα όρια της λαϊκής εντολής. Από εδώ και πέρα είναι στα χέρια των δανειστών για να αποδεχθούν, ή όχι τη δική μας πρόταση. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδώσει ούτε την εθνική της κυριαρχία, ούτε την αξιοπρέπειά της. Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα κερδίσουν με το να δουν την Ελλάδα να γονατίζει, η Ελλάδα δεν γονατίζει και το ότι δεν γονατίζει το απέδειξε σήμερα με αυτά τα παιδιά.

Ο κ. Καμμένος εξήρε παράλληλα τον επαγγελματισμό τους, την ακρίβειά τους και «το υψηλό ηθικό που έδωσαν το παρών σε αυτήν την επίδειξη».

Οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν μέρος των δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων. «Σήμερα μαζί με τον αιγύπτιο υπουργό, την αιγυπτιακή κυβέρνηση και τις αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκινήσαμε μία καινούργια ημέρα, εδώ στη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων. Μια ημέρα που υποχρεώνει όλους μας, να ανασχεδιάσουμε την αμυντική μας θωράκιση όχι στα επίπεδα που ήταν μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με γνώμονα τις οικονομικές ζώνες, την ΑΟΖ μας. Την ΑΟΖ μας η οποία συνορεύει με την ΑΟΖ της Αιγύπτου», επισήμανε ο κ. Καμμένος.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι «θα πρέπει να προστατεύουμε εκτός από τα εδάφη μας, τον εναέριο χώρο μας, τη θαλάσσια περιοχή μας και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας. Αυτό εκτείνει τη γραμμή άμυνας άλλα 200 μίλια. Έχει υποχρεώσεις, αλλά και ουσιαστικά θα είναι αυτός ο λόγος που θα μας βοηθήσει με την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, του υποθαλάσσιου πλούτου για να μπορέσουμε να περάσουμε σε μία καινούργια φάση. Η οικονομική κρίση θα είναι πια παρελθόν».

Την επίδειξη παρακολούθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Ήσυχος, ο υφυπουργός Νίκος Τόσκας και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αιγύπτιος υπουργός 'Αμυνας αναχωρεί απόψε από την Αθήνα.