Στις Βρυξέλλες στρέφονται και πάλι τα βλέμματα, με την ελληνική αντιπροσωπεία να έχει στις βαλίτσες της νέα πρόταση της Αθήνας, με στόχο να δημιουργήσει (θετικές) εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο κι ενώ η κλεψύδρα αδειάζει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης μεταβαίνουν στη βελγική πρωτεύουσα με νέα πρόταση, δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Ποιους θα συναντήσει η ελληνική αποστολή

Την πρωτοβουλία για τις επαφές ανέλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Δεν έχει διευκρινιστεί αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι το ΔΝΤ -το οποίο κάλεσε ο κ. Γιουνκέρ - το κλιμάκιο του οποίου αποχώρησε την Πέμπτη. Εάν αυτό συμβεί, το Ταμείο θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού του τμήματος, Πολ Τόμσεν

Το ΔΝΤ φέρεται ενοχλημένο όχι μόνο με την Αθήνα, αλλά και με τους Ευρωπαίους, με αξιωματούχο του Ταμείου να αποκαλύπτει στο πρακτορείο Reuters ότι υπάρχει παρασκηνιακή συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ζήτημα το οποίο προκαλεί τριβές ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν, ότι οι ελληνικές αρχές θα συναντήσουν εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του προέδρου της Κομισιόν, αν και δεν αποκλείεται και με τον ίδιο τον κ. Γιουνκέρ.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι όλες οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στη επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο τονίζουν πως η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξάλλου, άλλες κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν να είναι παρών στις επαφές εκπρόσωπος και της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν έχουν διαπραγματευτικό χαρακτήρα.

Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι νέες προτάσεις της Αθήνας, σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.

Από το Μαξίμου τονίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας.

Η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ενώ εκτιμάται ως σημαντική ημερομηνία η 18η Ιουνίου, ημέρα σύγκλησης του Eurogroup. Η Αθήνα εξάλλου απέρριψε τα περί εξέτασης σεναρίου χρεοκοπίας και τελεσιγράφου από τους πιστωτές (http://newpost.gr/post/468295/to-maksimoy-diapseydei-oti-syzhththhke-senario-xreokopias) όμως ο χρόνος τρέχει και το χάσμα πρέπει να κλείσει σημαντικά στις Βρυξέλλες.