Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Είναι δυνατόν να σχηματιστεί υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες; Και αν ναι με ποιον πρωθυπουργό; Τρία ερωτήματα, τα οποία τίθενται όλο και πιο συχνά στα πηγαδάκια γαλάζιων βουλευτών, αλλά και στις συσκέψεις των κορυφαίων στελεχών της ηγετικής ομάδας της Συγγρού.

Υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου έχουν τοποθετηθεί είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά αρκετοί παράγοντες της ΝΔ, όπως ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος μάλιστα πρότεινε ως λύση μια τέτοια εξέλιξη από το βήμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον πρωθυπουργό να κάνει «και αυτός την εθνική του υπέρβαση».

Υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης έχει ταχθεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης, με συνέντευξή του στην Αγορά, όπου μιλά για κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμα και με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό. Στο στενό περιβάλλον, ωστόσο του Αντώνη Σαμαρά, δεν τάσσονται ακόμη ανοικτά, υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου αν και δεν το απορρίπτουν, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που προτάσσουν σήμερα στη Λεωφόρο Συγγρού, είναι η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Αλέξη Τσίπρα για τη «μεγάλη Εθνική συνεννόηση» προκειμένου να αλλάξει η χώρα πολιτική και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα.

«Πρέπει να υπάρξει πρώτα διάθεση για εθνική συνεννόηση, ώστε να σας πω για το που πρέπει και μπορεί αυτή να φτάσει», ανέφερε στο newpost.gr, κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου, όταν κλήθηκε να απαντήσει πως βλέπει η Συγγρού τη συμμετοχή της ΝΔ, σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, θα επιμείνει και στις επόμενες ημέρες στην πρόταση για τη μεγάλη συνεννόηση, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να παρουσιαστεί στους δανειστές μια καινούρια πολιτική πρόταση που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακά και όχι σκληρά φορολογικά μέτρα.