Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Με την "προσφορά" του πρωτογενούς πλεονάσματος να παραμένει στο 0,75% για το 2015  έφθασε στις αποσκευές της λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβερνητική αποστολή.

Ωστόσο σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Newpost στον νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης που ξεκινά το απόγευμα στην βελγική πρωτεύουσα οι Έλληνες υπουργοί προτίθενται να υποχωρήσουν ακόμη και στο 1% για φέτος υπό την προϋπόθεση ότι οι πιστωτές θα εμφανιστούν με την σειρά τους πρόθυμοι να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς που θα βοηθήσουν στην επίτευξη συμφωνίας.

Οι κ.κ. Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στην νέα αντιπρόταση τους, όπως διαμορφώθηκε μετά την μαραθώνια συνεδρίαση στο Μαξίμου επιμένουν στην απόσυρση της πρότασης για κατάργηση του ΕΚΑΣ και προτίθενται να παρουσιάσουν στους εκπροσώπους των θεσμών την πρόταση τους για τα φορολογικά που μεταξύ άλλων προβλέπει έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρω.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τον ΦΠΑ διατηρείται στους 3 συντελεστές με διάσωση στον χαμηλό συντελεστή φαρμάκων και ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης. Επιμένουν επίσης στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κάτι που συζητήθηκε και με τον υπουργό εργασίας Πανό Σκουρλέτη που πήγε χθες στο Μαξίμου.

Επίσης οι Έλληνες διαπραγματευτές ζητούν από τους δανειστές να δεχτούν ότι θα υπάρξουν και μέτρα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρω, μη παραμετρικά, πχ από το ξεσκόνισμα της λίστας Λαγκάρντ.

Όλα αυτά χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα επιστρέψει το ΔΝΤ. Πηγές εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να γίνει μετά το Σαββατοκύριακο. Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν με συμμετέχοντες τους κυρίους Κοστέλο από την Κομισιόν και Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραπεζα.

Είναι άγνωστο για πόσες ημέρες οι Έλληνες υπουργοί θα χρειαστεί να παραμείνουν στις Βρυξέλλες κάτι που θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο οι δανειστές έχουν αποφασίσει να κλείσουν την συμφωνία πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Ιουνίου.