Από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα και την είσοδό της στον εφιάλτη των μνημονίων, η χώρα μας έγινε μόνιμα ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο. Αποκαλύψεις, σενάρια, απόψεις, προκλήσεις εμφανίζονται καθημερινά στα φύλλα και στους ιστοτόπους των μεγαλύτερων εφημερίδων, δικτύων και πρακτορείων του κόσμου, με κάποια εξ αυτών να ξεπερνούν τα όρια της ενημέρωσης, ασκώντας ουσιαστικά πολιτική.

Δημοσιεύματα και διαρροές με σενάρια καταστροφής βλέπουν το φως της δημοσιότητας εν μέσω διαπραγμάτευσης και από τη στιγμή που πρόκειται για παγκόσμια Μέσα Ενημέρωσης διαμορφώνουν συνεχώς νέα δεδομένα. Πού κατατάσσονται όμως τα διεθνή ΜΜΕ σε αυτό το επικοινωνιακό σκάκι;

Τρομολαγνεία, επιθέσεις και... θέσεις δανειστών

Εδώ και πέντε χρόνια μνημονίων τα τρομολαγνικά σενάρια πέφτουν «βροχή». Grexit, χρεοκοπία, διπλό νόμισμα, μυστικές συναντήσεις, απόρρητα σχέδια, τελεσίγραφα κάνουν συνεχώς τον γύρο του κόσμου.

Πρώτη και καλύτερη η γερμανική λαϊκή εφημερίδα Bild η οποία έχει προκαλέσει τους Έλληνες ουκ ολίγες φορές με αρνητικά στερεότυπα, επικριτικά δημοσιεύματα και κίτρινα ρεπορτάζ.

Ξεχωριστός είναι ο ρόλος των βρετανικών Financial Times και του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg, που δημοσιεύουν συχνά ρεπορτάζ σε δραματικούς τόνους, αποτελώντας πολλες φορές την επέκταση της φωνής των δανειστών της Ελλάδας. Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στον αμερικανό ανταποκριτή των FT στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος με τα ρεπορτάζ του και τα tweets του αποδεικνύεται μετρ της τρομοκρατίας και των σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Έχει τις περισσότερες πηγές από κάθε άλλον στη βελγική πρωτεύουσα και όλως τυχαίως δημοσιεύει σχεδόν πάντα πρώτος τις προτάσεις ή τα σχέδια των πιστωτών.

Σκληρή γραμμή προς την Ελλάδα κρατάει και η γερμανική Suddeutsche Ζeitung, με άκρατη κινδυνολογία, όπως για παράδειγμα ρεπορτάζ της (τον Απρίλιο) ότι «η απόφαση για Grexit έχει ληφθεί», ενώ παρόμοια στάση έχει και η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Tη χώρα μας, στο χείλος του γκρεμού, θέτει συχνά-πυκνά η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, με τον αρθρογράφο της Σάιμον Νίξον να είναι αρκετά δηκτικός προς την Αθήνα.

Έφεση στις «βόμβες» έχει και η συντηρητική βρετανική Telegraph, ενώ ο Economist, επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τους FT αποτελώντας -για πολλούς- τη γνήσια έκφραση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας.

(Παλαιότερο σκίτσο του Ecinomist)

Στους τρομολάγνους είναι και ο ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, ο οποίος εκφράζει θέσεις ιδιαίτερα φιλικές προς Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ. 

Οι σύμμαχοι

Φυσικά, δεν υπάρχουν μόνο εχθρικά ΜΜΕ αλλά και φιλικά προσκείμενα στις ελληνικές θέσεις, εδώ και καιρό. Το βρετανικό Channel 4, με τον δημοσιογράφο του Πολ Μέισον, είναι ο πιο ξεκάθαρος σύμμαχος της χώρας.

Με παρεμβάσεις του μέσω του ιστολογίου του και μέσω Twitter, με αναφορές και σχόλια ακόμα και σε συναδέλφους του, ο Βρετανός στηρίζει την Αθήνα και στηλιτεύει τις επιλογές της Ε.Ε.

Ο Guardian από την πλευρά του, αναδεικνύει πολύ συχνά κοινωνικά ζητήματα στην Ελλάδα της κρίσης, παίρνοντας με σαφήνεια αντίθετη θέση στις πολιτικές των Βρυξελλών, ενώ δίνει «χώρο» σε στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης για άρθρα και δηλώσεις.

Παρά την πολεμική του ανταποκριτή της στις Βρυξέλλες, η Liberation εξισορροπεί τα δεδομένα, με φιλελληνικά εξώφυλλα, που θέτουν ζήτημα Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την αντιπαράθεση με την Ελλάδα, ενώ σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι η «La Tribune».

Στους συμμάχους συγκαταλέγονται οι γερμανικές προοδευτικές εφημερίδες Die Zeit και Taggesspiegel, όπως και οι αυστριακές εφημερίδες «Die Presse» και Kurrir. Θετικά ρεπορτάζ και αναφορές έρχονται και από τη Ρωσία, με το Russia Today (RT) να εκφράζεται με συμπάθεια προς τους Έλληνες.

Οι ουδέτεροι

Στα Μέσα που κρατούν τις ισορροπίες μπορεί να συμπεριληφθεί το πρακτορείο Reuters -αναπόφευκτα λόγω της φύσης του- με τον αρθρογράφο του Χιούγκο Ντίξον να εκφράζει «μετρημένες» απόψεις. 

Το γερμανικό Spiegel έχει δύο όψεις: Από τη μία εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικό με άρθρα τρόμου και «φαρμακερές» απόψεις προς την Ελλάδα και από την άλλη πλευρά, δημοσιεύει ρεπορτάζ υπέρ της Αθήνας, όπως έχει κάνει επανειλημμένα για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ουδέτερη στάση κρατάει και η «Die Welt».

Συγκρατημένη, αν και σίγουρα όχι υπέρ των ελληνικών θέσεων εμφανίζεται γερμανική οικονομική εφημερίδα Handesblatt, ενώ ψυχραιμία δείχνουν η γαλλική «Le Monde» και το βρετανικό δίκτυο BBC.

Φυσικά, η θέση των παραπάνω ΜΜΕ κατά καιρούς είναι ρευστή, αφού μπορεί να υπάρξει και αλλαγή γραμμής, ανάλογα με τις συνθήκες...