Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στην αλλαγή πολιτικής προς την κατεύθυνση της Ανάπτυξης, επιμένει ο Αντώνης Σαμαράς, με αποκλειστική δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να ανοίξει το δρόμο για μια «νέα πολιτική συμφωνία», ως τη μόνη διέξοδο που θα οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν ο «ιδιωτικός τομέας “κερδίσει” το κράτος, διευκρινίζει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στρέφει τα πυρά του προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον κατηγορεί ότι «πολεμά τις μεταρρυθμίσεις». «Νιώθει άβολα όταν ακούει για επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα. Από ιδεοληψία θέλει να ξαναφέρει στην Ελλάδα το μεγάλο κομματικό κράτος», σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

«Όμως η μάχη της Ανάπτυξης θα κερδηθεί, μόνο αν «κερδίσει» ο ιδιωτικός τομέας το μεγάλο κράτος. Αυτό θα φέρει θέσεις εργασίας, θετική ψυχολογία στην αγορά και νέες επενδύσεις. Διαφορετικά, αν το μεγάλο κράτος κερδίσει τον ιδιώτη, θα βλέπουμε να έρχεται ο λογαριασμός στους πολίτες, μέσα από άνευ προηγουμένου φορολογικές καταιγίδες, που θα φέρουν ύφεση και άνοδο της ανεργίας, κάτι το οποίο δυστυχώς ζούμε, από τους πρώτους κιόλας μήνες του ΣΥΡΙΖΑ», διευκρινίζει ο κ. Σαμαράς.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει πως «η χώρα χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο», τονίζοντας, πως όπου αυτό εφαρμόστηκε, οι χώρες αναγεννήθηκαν. «Η συνδιαμόρφωση μιας νέας πρότασης που δεν θα στηρίζεται σε υφεσιακά και σε φοροκαταιγίδα, αλλά θα δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης ξανά, είναι η μόνη λύση αυτή τη στιγμή για τη χώρα», λένε από τη ΝΔ, σχετικά με την πρόταση του κ. Σαμαρά για τη μεγάλη συνεννόηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, συνεχίζει να έχει πάντως τηλεφωνικές επικοινωνίες και επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, προκειμένου να  ενημερώνεται καθημερινά για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση αλλά και τις προθέσεις των πιστωτών. Η εικόνα που υπάρχει στον στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά, είναι πως η διαπραγμάτευση είναι στον αέρα, με το χρόνο ωστόσο, στην κλεψύδρα να τελειώνει.

«Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο παρά ένα», λένε τα γαλάζια στελέχη που παρακολουθούν βαθιά προβληματισμένα τους άστοχους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Οι χειρισμοί αυτοί, έφεραν την Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο και με το πιστόλι στον κρόταφο», λένε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία άμεσα, ώστε η χώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να μη χρεοκοπήσει.