Οι εξελίξεις δείχνουν ότι μαίνεται ένας υπόγειος πόλεμος, που -κατά την ελληνική κυβέρνηση- εντοπίζεται στις διαφωνίες ΔΝΤ και ΕΕ. Η "σύγκρουση" αυτή, όμως, χρησιμοποιείται κατά κόρον για να βάλει εμπόδια στη διαπραγμάτευση και να υποχρεωθεί η Αθήνα να "καταπιεί" σκληρά μέτρα ή (κατά τα χειρότερα σενάρια) να βγει εκτός ευρωζώνης. 
 
Ουάσινγκτον και Βερολίνο δείχνουν να είναι σε ανοιχτή γραμμή, καθώς κάθε φορά που η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών σε πολιτικό επίπεδο, εμφανίζονται νέα προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις. 
 
Το ΔΝΤ περίμενε υπομονετικά να τελειώσουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και "χτύπησε" και πάλι αποσύροντας τα τεχνικά κλιμάκια από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Φαινομενικά ο Σόιμπλε έχει τεθεί εκτός παιχνιδιού, με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις συζητήσεις και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Η περιθωριοποίηση αυτή, ομως, δεν άρεσε καθόλου στο σκληρό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, που σε συνεργασία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ χρησιμοποιούν διαρροές ή εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της Αθήνας και τινάζουν στον αέρα την όποια πρόοδο στις συζητήσεις. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι, ενώ όλοι επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός της αποχώρησης του Ταμείου, ο εκρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για "προειδοποίηση" προς την Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει σε συνφωνία εδώ και τώρα.

Από ορισμένους, ωστόσο, εκφράζεται η άποψη ότι και οι τρεις θεσμοί είναι στο ίδιο γήπεδο και πετούν συνεχώς τη μπάλα στην πλευρά της Ελλάδας, αν όχι στην εξέδρα. Και εξηγούν: Για πολιτικούς λόγους, τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα μπορούσαν να βάζουν στο τραπέζι ακραία αιτήματα, όπως συνεχείς περικοπές συντάξεων, νέα δημοσιονομικά μέτρα και υψηλή φορολογία και γι'αυτό χρησιμοποιούν το Ταμείο ως προπέτασμα για να εκβιάσουν την Αθήνα και να πετύχουν το deal που επιθυμούν. 

Η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οι διαφορές που έχουν Ελλάδα και ΔΝΤ στο ασφαλιστικό δείχνουν έως τώρα αγεφύρωτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικά στελέχη λένε ότι η στάση του Ταμείου εκφράζει ακραίες πολιτικές, που έχουν εκφραστές στη Γερμανία, όχι στην Καγκελαρία, και δείχνουν να μην θέλουν καμία λύση.