Μπορεί σε αυτήν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός να έχει πάρει πάνω του την ολοκλήρωση της συμφωνίας ωστόσο εδώ και καιρό σκέφτεται τον ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με συνομιλητές του για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε να σκέφτεται την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος όταν παρουσιάστηκαν οι πρώτες αρρυθμίες στα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη-Παιδείας-Δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με βασικά λάθη που έκαναν ορισμένοι υπουργοί του.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα του μεταφέρουν κάθε μέρα μια ανησυχητική εικόνα από ορισμένους υπουργούς.

Είδη έχουν διαπιστωθεί κρούσματα κακής συνεργασίας μεταξύ τους, δεν παράγουν έργο και τέλος, το μόνο που προκαλούν είναι προβλήματα και ενδοκυβερνητική γκρίνια.

Οι σκέψεις που γίνονται είναι ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει «στοχευμένες παρεμβάσεις» στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις ο πρωθυπουργός φαίνεται να συζητά και για έναν θερινό ανασχηματισμό που θα είναι άμεσα συνδεδεμένος από τη συμφωνία με τους δανειστές. Άλλωστε υπάρχουν τουλάχιστον τρεις Υπουργοί που έχουν διαρρεύσει ότι αν η συμφωνία επηρεάζει τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και άπτονται των χαρτοφυλακίων τους , αυτοί είναι έτοιμοι να παραιτηθούν.  

Υπουργοί που προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα είναι ακόμα αμφίβολο αν θα μπορέσουν να παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα και να υλοποιήσουν πολιτικές που θα είναι «δύσκολες» και θα εισέρχονται ακόμα και οριακά στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση του Νίκου Χουντή και του Κώστα Ήσυχου.

Μετά τη συμφωνία, λοιπόν, με τους δανειστές- εάν αυτή ολοκληρωθεί- και περάσει από τα κομματικά όργανα και τη βουλή,  ο κ. Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε έναν δομικό ανασχηματισμό με μεταρρυθμιστική λογική και με πρόσωπα που θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τη συμφωνία που θα έχει επιτευχθεί.

Παράλληλα έντονος είναι ο προβληματισμός για το τι πρέπει να γίνει στο οικονομικό επιτελείο. Ήδη ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκε εκτός γραμμής διαπραγμάτευσης-εκτός από την απομάκρυνση του και από την ίδια τη διαπραγμάτευση- με τελευταίο κρούσμα αυτό του πλεονάσματος. Την ώρα που κυβερνητικός αξιωματούχος ενημέρωνε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1%, την ίδια μέρα το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης αλλά ο κ. Βαρουφάκης είχε διαφορετική άποψη δηλώνοντας ότι η κυβέρνησης δεν έχει συμφωνήσει σε τέτοιο πλεόνασμα εξαπολύοντας επίθεση στους δανειστές από το βήμα της βουλής. Άλλωστε και ο ίδιος με δηλώσεις του έχει αφήσει αν εννοηθεί ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα υπέβαλλε την παραίτηση του στον Πρωθυπουργό.

Οι επόμενες πολιτικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση των διπραγματεύσεων με τους εταίρους-δανειστές και την κατάληξη τους σε συμφωνία, διαφορετικά οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και τα σενάρια για ανασχηματισμό θα μείνουν στα συρτάρια.