Ενα ακόμη δημοσίευμα... φόβου έρχεται από το εξωτερικό, αυτή τη φορά από τους Financial Times. 

Το δημοσίευμα έχει τίτλο: "Τελειώνουν οι επιλογές για να αποφύγει η Ελλάδα το capital control".

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής: "Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) έμοιαζε απόμακρη, αλλά με την κυβέρνηση να ξεμένει από λεφτά και τους νευρικούς καταθέτες να σηκώνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, η συζήτηση για τέτοια μέτρα αρχίζει να διαδίδεται και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ίσως η Αθήνα θα αναγκαστεί σύντομα να τα επιβάλει".

"Είμαστε τέσσερις με έξι εβδομάδες μακριά από την πιθανή επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών", λέει ο Daniel Gros, επικεφαλής think tank των Βρυξελλών. "Υπάρχει πάντα μια προσωρινή λύση που μπορούν να σκεφτούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, αλλά πλέον πλησιάζουμε πραγματικά κοντά".

"Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι το τέλος Ιουνίου, η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου. Τότε, η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να επαναλάβει την εμπειρία της Κύπρου και της Αργεντινής, οι οποίες επέλεξαν να παρέμβουν για να σταματήσουν την αιμορραγία των τραπεζών ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών ωστόσο δεν είναι κάτι απλό. Τέτοια μέτρα αποτρέπονται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, που προστατεύουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων – μαζί με τη διακίνηση εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών- σαν έναν από τους τέσσερις πυλώνες της Ένωσης. Θα ήταν στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει αντιλαϊκά μέτρα, όπως ο περιορισμών αναλήψεων, εκθέτοντας την κυβέρνηση στους εξαγριωμένους πολίτες. Χωρίς τη συνεργασία των ελληνικών αρχών, είναι αδύνατο να επιβληθούν κεφαλαιακοί περιορισμοί», τονίζει ο Guntram Wolff, επικεφαλής του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. «Πρέπει όντως να υπάρχει η συνεργασία των ελληνικών αρχών».