Σε θρίλερ εξελίχθηκε ο νέος γύρος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες καθώς έπειτα από μόλις 45 λεπτά οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν και η ελληνική πλευρά αποχώρησε καθώς δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις που κατέθεσε.

Το κλιμάκιο μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα επιστρέψει στην Αθήνα απόψε. 

Το αδιέξοδο επιβεβαίωσε από την πλευρά της και η Κομισιόν, η οποία στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι παρά την πρόοδο που επετεύχθη υπάρχει μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, παραπέμποντας το θέμα στην τακτική συνεδρίασης του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής:

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Νωρίτερα ο αρχισυντάκτης των Financial Times Peter Spiegel έγραφε στο twitter πως η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης αποχώρησε απο το κτίριο της Κομισιόν περίπου 45 λεπτά μετά την είσοδό της και εκτιμούσε πως πρόκειται για μια άσχημη εξέλιξη. Όπως γράφει μάλιστα είχε μια μικρή συνομιλία με τον έλληνα υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, αν πρόκειται για κακό οιωνό και εκείνος του απάντησε: Θα δούμε αλλά χαμογέλασε. Πρόσθεσε επίσης επικαλούμενος ευρωπαίο αξιωματούχο πως η διαφορά που χωρίς τις δύο πλευρές είναι 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. 

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο newpost.gr, η ελληνική πλευρά παρουσίασε πλήρη ισοδύναμα που απαντούσαν στις αιτιάσεις του ΔΝΤ, για περικοπές στις συντάξεις. 

«Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά», δήλωσε μεταξύ άλλων αμέσως μετά ο αντιπροεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

Γεγονός που αποκάλυψε και χθες η FAZ με δημοσίευμά της ότι το ΔΝΤ τορπιλίζει τη συμφωνία.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ακόμη μεγάλη. 

Από την Κομισιόν αναφέρουν πως το θέμα μετατίθεται για το Eurogroup της Πέμπτης.