Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Έμμεσες πλην σαφείς αιχμές για τις πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ άφησε χθες ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, δείγμα της σκλήρυνσης της στάσης του έναντι του κ. Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία ευθεία πριν τη συμφωνία ή τη ρήξη. 

Από την Καστοριά, από την οποία επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων με τους πιστωτές, ο κ. Σαμαράς υπαινίχθηκε σαφώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είχε ως αρχικό σχέδιο την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Πρόκειται για μία θέση που ο ίδιος έθετε, περισσότερο ως ερώτημα, προς τους συνομιλητές του εδώ και αρκετές εβδομάδες. Μόνον που χθες, έστω και ως σενάριο το έθεσε σαφώς και προς τον ελληνικό λαό. 

«Κάποιοι, οφείλω να το πω, υποπτεύονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή ήθελε να οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ. Δηλαδή, να προκαλέσει εκλογές που κέρδισε, εξαπατώντας τους πάντες. Να χάσει χρόνο στη «διαπραγμάτευση», όπως κάνει, που στην ουσία δεν έκανε ποτέ! Ο λογαριασμός να ανεβαίνει συνεχώς! Κι αν ξαναπάει τη χώρα σε εκλογές, θα επιβεβαιωθούν εκείνοι που λένε πως από την αρχή ήθελε να προκαλέσει το ατύχημα για να βγει η χώρα από το ευρώ και να την πάνε στη δραχμή. Πως αυτό ήταν το σχέδιό του πάντα… Άλλωστε μερικοί δικοί του τους ακούμε, δεν το κρύβουν», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς. 

Προσθέτοντας, βεβαίως, ο ίδιος πως «όποιος έχει μέσα του αυτή τη θεωρία περί δραχμής, να ξέρει ότι δεν θα περάσει!». Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εθνική συνεννόηση, η οποία θα εδράζεται στη ριζική αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής, όχι μόνον στην οικονομία αλλά και στους τομείς της δημόσιας τάξης, του μεταναστευτικού, της δημόσιας τάξης, της δικαιοσύνης. Ζητά, δηλαδή, την αποδοχή εκ μέρους του κ. Τσίπρα των κεντρικών επιλογών που είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όλο το προηγούμενο διάστημα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς όχι μόνον αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε η κυβέρνησή του τη διετία 2012 – 2014 αλλά υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι και πάλι το κόμμα που θα αναλάβει να εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. 

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εξετάζονται δύο σενάρια, αυτό των εκλογών – παρά τις σχετικές διαψεύσεις του κ. Τσίπρα – και αυτό της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στο πρώτο ενδεχόμενο, το εκλογικό, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να φορτώσει το σύνολο των ευθυνών για την εξέλιξη στην πλευρά του κ. Τσίπρα και παράλληλα να επαναλανσάρει τη Νέα Δημοκρατία ως εναλλακτική κυβερνητική επιλογή.

Στο έτερο σενάριο, της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο κ. Σαμαράς κρατά κλειστά τα χαρτιά του, παρά τις αναφορές του κ. Αδ. Γεωργιάδη για κυβέρνηση με νέα σύνθεση υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα (σ.σ. κάτι που πολύ δύσκολα θα αποδεχόταν ο νυν Πρωθυπουργός). Ωστόσο, στη Συγγρού εκτιμούν ότι, έχοντας κάνει σαφή τη βούλησή τους να συνδράμουν τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό, δεν έχουν λόγο να ανοίγουν μόνοι τους τα σχετικά σενάρια. Αντιθέτως, θεωρούν ότι εάν τα γεγονότα οδηγήσουν εκεί, η Ν.Δ. θα έχει επαρκές πολιτικό βάρος όχι μόνον για να θέσει τους όρους συγκρότησης του νέου σχήματος αλλά και την πολιτική που αυτό θα ακολουθήσει.