Αυστηρό μήνυμα στους δανειστές έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής στις Βρυξέλλες από τις διαπραγματεύσεις.

Ο Πρωθυπουργός σε δηλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει πως βλέπει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την επιμονή των δανειστών για νέες περικοπές στις συντάξεις ενώ τονίζει ότι η ελληνική πλευρά θα περιμένει έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. 

Μάλιστα όπως λέει αν κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση ας αναλογιστούν ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσίπρα:

Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. 

Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων.

Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε.