Στην άκαρπη χθεσινή συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις Βρυξέλλες, αλλά και στην απαίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για άμεση «ελάφρυνση του χρέους» αναφέρονται κυρίως οι γερμανικές εφημερίδες στα σημερινά άρθρα τους. 

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για επιμονή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το «κούρεμα του χρέους», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Bild, καθώς μόνο τότε μπορεί να είναι εγγυημένη η αποπληρωμή του χρέους. «Θα πούμε «ναι» όταν οι πιστωτές συμφωνήσουν σε κούρεμα», ενώ, όπως τόνισε, η Ελλάδα χρειάζεται μια παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής. 

«Χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα απειλείται από χρεοκοπία» αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υπενθυμίζει ότι στις 30 Ιουνίου, η χώρα έχει να καταβάλει 1,6 δισ. ευρώ στους πιστωτές. 

Την προαναφερόμενη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη φιλοξενεί η Bild, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «δεν θέλουμε άλλα χρήματα πλέον από την Γερμανία», ενώ η εφημερίδα σχολιάζει επίσης και την χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή με θέμα το Grexit στην γερμανική τηλεόραση, παρόντος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλά και του αντιπροέδρου του CDU Bόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, με τον τελευταίο να επισημαίνει ότι τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα φέρει αρνητικές συνέπειες. 

Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται ανταπόκριση από την χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, για την οποία η εφημερίδα αναρωτιέται αν ήταν μόνο στρατηγική η προοίμιο χρεοκοπίας, τονίζοντας ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς ήταν ελλιπείς, ενώ τονίζει ότι όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο Eurogroup την Πέμπτη. 

«Η Αθήνα αλλάζει τακτική» αναφέρει η εφημερίδα, η οποία τονίζει ότι η «διαπραγμάτευση συνετρίβη στα παρασκηνια». 

Στην διάθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαιρέσει την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, όπως την ένωσε 25 χρόνια πριν, αναφέρεται η εφημερίδα Der Spiegel, η οποία υπογραμμίζει ότι ενώ τότε υποστήριζε ότι τα κόστη δεν έχουν καμία σημασία, τώρα στο θέμα των χρημάτων συμπεριφερεται σαν αφεντικό. 

Στην Die Welt αναφέρεται ότι το θέμα της Ελλάδας έχει βάλει την Μέρκελ σε... μπελάδες, καθώς αυτός που θα πληρώσει στο τέλος είναι ο γερμανός φορολογούμενος. 

«Η χθεσινή συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απέτυχε αλλά ο στόχος εξακολουθεί να παραμενει η συμφωνία με την Ελλάδα» τονίζει η εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει σε άλλο σημείο ότι πλέον το ΔΝΤ καθιστά σαφές ότι χωρίς κούρεμα του χρέους, δεν μπορεί να αποπληρωθεί το συνολικό ποσό, ενώ αναφέρεται σε αυτό που γράφτηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, το οποίο υπογραμμίζει ότι «οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε πρόσθετους πόρους για την Ελλάδα και να προχωρήσουν σε μια συμφωνία που θα διατηρούσε την βιωσιμότητα του χρέους».

Στην απαίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για κούρεμα του χρέους αναφέρεται η Suddeutsche Zeitung. 

Η εφημερίδα τονίζει ότι μετά την ακύρωση των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ καλεί πάλι το όλες τις πλευρές να κάνουν υποχωρήσεις, ενώ επισημαίνει τοσο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η συμφωνία είναι δυνατή