Για μια καλύτερη μέρα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

Μικλώντας στο Κόκκινο είπε πως «σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα, επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας, χτες η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει, τώρα πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι αποφάσεις». 

Πρόσθεσε πως «στο επίπεδο που γινόταν η συζήτηση αυτές τις μέρες, κι ενώ εμείς είμαστε ανοιχτοί, δεν μπορούσε να υπάρξει μια πραγματική σύγκλιση. Αν δεν γινόταν μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, μόνο για τα δημοσιονομικά που ήθελαν αυτοί, δεν μπορεί να προχωρήσει. Επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας, που η αντίπερα μεριά και συγκεκριμένα η γερμνανίδα καγκελάριος πρέπει να πάρει αποφάσεις». 

Επιμένοντας στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ουσιαστικά δεν είχαμε καμία διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας κι εταίρων. «Οι θεσμοί είχαν ένα στόχο: να μας σύρουν σε μια συζήτηση για τα δημοσιονομικά, τις δήθεν μεταρρυθμίσεις, τα εργασιακά. Ενώ εμείς είχαμε πει εξαρχής ότι συζήτηση στη βάση του μνημονίου, δεν θέλαμε να κάνουμε. Είχαμε μια σημαντική σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο, Brussels Group, αλλά είχαμε πει πως για να έχουμε λύση, η συζήτηση πρέπει να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να κουμπώσει η σύγκλιση και ταυτόγχρονα να την εντάξει μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κι επενδυτικού πακέτου, ώστε η ελληνική οικονομία να  ξεπεράσει την κρίση, και να έχουμε συμφωνία».

Αυτό όμως δεν συνέβη με δική τους ευθύνη, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η δική τους μεριά με το κείμενό τους, πήγε πίσω την 25η Ιανουαρίου, αυτό σημαίνει ότι  αποφάσισαν να μας κάνουν τέτοια πρόταση που να είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή από τη δική μας πλευρά.

Τρεις μήνες Brussels Group, οδήγησαν σε σημαντικές μετακινήσεις, κι από μας κι από εκείνους, εμείς κάναμε κι ένα κλικ προς τη δική τους μεριά, αλλά εκείνοι έγραψαν ένα κείμενο που πιστεύω ότι πιο πολύ του ΔΝΤ θέσεις εκφράζει και που δείχνει σαν να μην έχει προηγηθεί Brussels Group και για μας σηματοδοτεί ότι είναι ένα κείμενο όχι σοβαρό, το οποίο σηματοδοτεί ότι το καταθέτουν για να γίνει η ρήξη από τη δική τους μεριά ή για να κάνει τη ρήξη το ΔΝΤ.  Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πότε επιτέλους θα μπορέσουν οι εταίροι να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση".

Αισιόδοξος ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα γιατί είναι πιο κρυστάλλινα τα πράγματα. Έχουμε ξεπεράσει την δήθεν διαπραγμάτευση. Από την αρχή το μήνυμα του Eurogroup ήταν ξεκάθαρο, (σ.σ. υπαινιγμός για τον ρόλο του Ντάισεμπλουμ, η φράση του υπουργού μπορείτε να φανταστείτε σε ποιον κύριο αναφέρομαι)  είτε υπογράφετε το μνημόνιο όπως είναι, είτε πηγαίνετε στα βράχια. Και βράχια εννοούσαν το κλειστές τράπεζες κι όλα αυτά. Εμείς είπαμε πως δεν το πιστεύουμε αυτό και ξεκινάμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με στόχο την εξεύρεση κοινού τόπου. Το κάναμε. Επιτέλους φτάσαμε στο σημείο που η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται για τον κοινό τόπο ή όχι. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να υπογράψουμε σε μία παράταση της κρίσης. Αυτή τη συμφωνία του παίρνουμε την επόμενη δόση και συνεχίζεται επ' άπειρον η ύφεση, δεν έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό να την υπογράψουμε».

«Εμείς δεν απειλούμε κανέναν, δεν παίζουμε παιχνίδια, δεν μπλοφάρουμε. Αυτό που συνέβη χτες ήταν ότι  η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει. Σας προτείναμε λελογισμένες προτάσεις, μεταρρυθμίσεις, αλλά αν συνεχίσετε να επιμένετε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ, ή να αυξήσουμε τη φορολογία στο ηλεκτρικό ρεύμα, για να αποπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος, εμείς δεν υπογράφουμε, εμείς αποχωρούμε. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε σε μία παράταση της κρίσης. Αυτό που πρόκειται να συνυπογράψουμε είναι μόνο μία κατάσταση επίλυσης της κρίσης. Η συνέχιση της μνημονιακής σκοτοδίνης δεν εξυπηρετεί ούτε το δικό μας, αλλά ούτε και το δικό τους συμφέρον. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει μια κυβέρνηση που θα υπογράφει την επέκταση της κρίσης στο διηνεκές ».

Αναφερόμενος στη θέση της Ευρώπης για το ζήτημα είπε: «Αν εμείς υπογράψουμε το κείμενο που μας έδωσαν, τότε μιλάμε για αποδόμηση της Ευρώπης, σαν αυτή που ποτέ δεν είχαμε στην Ευρώπη. Ουσιαστικά αυτοί μας ζητάνε να αποδεχθούμε την αρχή του σπασίματος της ΕΕ, ακόμη κι ο Καραμανλής, αν ζούσε, θα ήταν έξαλλος. με μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει ένα κράτος - μέλος ως πτωχευμένο δανειζόμενο. Έχουμε γίνει η Ευρώπη των δανειστών και των δανειζομένων, όχι των λαών. Η ειλικρίνεια, η ψυχραιμία και η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος θα επικρατήσει. Οποιος παίζει με σενάρια αποδόμησης της Ευρώπης, θα αποδειχθεί υπόλογος στην ευρωπαϊκή ιστορία. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να παίξει με μια τέτοια αποδομητική διαδικασία, είτε λέει ψέμματα, είτε είναι ανόητος».