«Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν ξανά» αναφέρει σε δημοσίευμά της η Le Monde, η οποία περιγράφει αυτές τις τελευταίες συναντήσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών ως «τελευταία ευκαιρία που τελικά δεν οδήγησε σε συμφωνία».

«Παρά την κάποια πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των προτάσεων των Ελλήνων και των τριών θεσμικών οργάνων, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας είναι πιθανό. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το Eurogroup της 18ης Ιουνίου» αναφέρουν εκπρόσωποι της Κομισιόν.

«Mε περισσότερες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και την καλή πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, μπορεί ακόμα να βρεθεί μια λύση πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός» αναφέρεται από την πλευρά του Γιούνκερ.

'Οπως τονίζει η εφημερίδα τις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει ένα μέρος των € 1.600.000.000 με το ΔΝΤ και αυτή τη στιγμή η χώρα δεν είναι σε θέση να το κάνει.

Σύμφωνα με το άρθρο, «οι πιστωτές παραμένουν στην πρότασή τους για ένα δημοσιονομικό περιθώριο του 1% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2015 (το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα πριν από την εξόφληση των οφειλών), και απαιτούν περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του ΦΠΑ».

Στην Le Monde τονίζεται ότι: 

Οι Έλληνες εξακολουθούν να αρνούνται κατηγορηματικά να μειώσουν τις μικρές συντάξεις και να επιβάλουν ΦΠΑ σε 23% για την ηλεκτρική ενέργεια». Για να επιτευχθεί πλεόνασμα της τάξης του 1%, εξακολουθεί να υπάρχει ένα χάσμα € 2.000.000.000 διαβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος για πέντε μήνες προσπαθεί να γεφυρώσει την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς και των πιστωτών έχει εργαστεί για να διατηρήσει την επαφή, ανάμεσα στις δύο πλευρές  και πάλι, το περασμένο Σαββατοκύριακο, έκανε μια πρόταση συμβιβασμού.

Η εφημερίδα επίσης τονίζει ότι η ΕΚΤ υποστηρίζει την πρόταση, «αλλά και πάλι, το ΔΝΤ απέρριψε, εξηγώντας ότι η μείωση αυτή δεν μετράει για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Η Επιτροπή έχει επαναλάβει ότι δεν τίθεται θέμα μιας συμφωνίας, εφόσον δεν έχει επικυρωθεί από τα τρία «ιδρύματα», του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Επιτροπής» επισημαίνει η εφημερίδα. 

Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης: 

Στην Αθήνα ο Τσίπρας  βρίσκεται σε  μια πολύ δύσκολη θέση: ο ίδιος καλείται να εγκρίνει μια συμφωνία που εξακολουθεί να μοιάζει με ένα νέο σχέδιο λιτότητας, ενώ η αριστερή πτέρυγα του κόμματός του πιέζει για  σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Αλλά οι Έλληνες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις,ζητούν τη διατήρηση της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

«Πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι ο Τσίπρας ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Αλλά ξέρουν ήδη, ότι θα είναι πολύ αργά για την καταβολή των χρημάτων προς την Ελλάδα» καταλήγει το δημοσίευμα