«Δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο. Περιμένουμε και αναμένουμε τα επόμενα βήματα», ήταν από τα πρώτα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

«Δεν θελω να μιλήσω για τις θέσεις κάθε θεσμού διαφορετικά. Πρέπει να συζητηθεί για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους»

Ο κ. Σακελλαρίδης έκανε αναφορά στην ανάρτηση του Ολιβιέ Μπλανσάρ στην οποία τονίζεται ότι πρέπει να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους αλλά και να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα. «Οι ευρωπαίοι εταίροι μας όμως δεν θέλουν διάρθρωση του χρέους. Για να υπάρχει συγκερασμός των απόψεων αυτών καταλήγουν στον κοινό τόπο όχι αναδιάρθρωση του χρέους και σκληρές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα η πρόταση να μην έχει κανένα ούτε το ένα ούτε το άλλο θετικό στοιχείο για την κυβέρνηση. Τίθεται το ερώτημα επομένως αν θέλουν το ΔΝΤ σε όλες του τις θέσεις, και στο ζήτημα του χρέους, και πώς απαντούν σε αυτό».

Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ισχύει ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός για το θέμα. «Η κυβέρνηση έχει νωπή λαική εντολή να κυβερνήσει για τετραετία. Αυτή η εντολή μας υπαγορεύει να διαπραγματευτούμε αυτή τη συμφωνία χωρίς μέτρα λιτότητας. Σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές δεν είναι στο τραπέζι χωρίς ωστόσο να φοβόμαστε τη λαϊκή εντολή».«Η κυβέρνηση έχει ως βασικό πλάνο και μόνο το να υπάρξει μια συμφωνία»

Ο κ. Σακελλαρίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η κυβέρνηση πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης 1,9% του ΑΕΠ και τα υπόλοιπα μέτρα μέχρι το 2,5% για το δημοσιονομικό κενό, παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε για το 2015, καλύπτονταν από διοικητικά μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων - που έχει αποφέρει 500 εκατ. Αντίστοιχα προτείναμε για το 0,6% του ΑΕΠ μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή. Επιβεβαίωσε δε ότι υπήρχε πρόταση για μείωση αμυντικών δαπανών όχι όμως ύψους 400 εκατ. ευρώ. 

Ο κ.Σακελλαρίδης είπε πως ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τη συνεχάρη για την εκλογή της, ενώ όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα συναντηθούν το επόμενο διάστημα ώστε ο κ. Τσίπρας να την ενημερώσει για όλα τα θέματα.

«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τις διαφορετικές απόψεις, ενδεχομένως και τις διαφορετικές πολιτικές αναλύσεις για τα μέτρα που θέλουν να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που απαντάμε - όχι στο όριο της αφέλειας από την κυβέρνηση - είναι ότι μέτρα που μειώνουν τις συντάξεις ή αυξάνουν ΦΠΑ σε βασικά αγαθά ή μέτρα που εντείνουν τον φαύλο κύκλο της λιτότητας δεν θα πάρουμε. Αφέλεια είναι να πιστεύουν κάποιοι και στο εσωτερικό της χώρας ότι η κυβέρνηση θα επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων που έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση» πρόσθεσε  ο κ. Σακελλαρίδης ενώ τόνισε πως «δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν δίνουμε τελεσίγραφα, δεν κάνουμε εκβιασμούς, δεν δεχόμαστε εκβιασμούς». 

Όσον αφορά την πληρωμή του ΔΝT είπε ότι «πιστεύουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ» ενώ για τυχόν απόφαση της ΕΚΤ μέσα στην εβδομάδα για τον ELA είπε ότι «δεν πιστεύω ότι το δσ της ΕΚΤ θα πάρει μια τέτοια απόφαση τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις».

Εξέφρασε τις ευχαριστίες στον ελληνικό λαό για την απίστευτη ψυχραιμία που δείχνει παρά τα κελεύσματα προς το αντίθετο. Αυτή η ψυχραιμία είναι το σημαντικότερο όπλο της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κάθε εκβιασμό.