Νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε μετά την εκλογική διαδικασία στο κόμμα η Φώφη Γεννηματά μετατρέποντας την «μάχη» για την προεδρία σε... γυναικεία υπόθεση. Το προβάδισμά της σε ψήφους ξεπερνά τις 3.000 σε σχέση με τις ψήφους που συγκέντρωσε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Η κυρία Γεννηματά δέχθηκε συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από τον απερχόμενο πρόεδρο Βαγγέλη Βενιζέλο και τους συνυποψηφίους της Ανδρέα Λοβέρδο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Η Φώφη Γεννηματά είναι η πρώτη γυναίκα και πέμπτη κατά σειρά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τον ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κόρη του ιδρυτικού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Γεννηματά, διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών από τις 11 Νοεμβρίου 2011 έως τις 27 Μαρτίου 2012, αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων από τις 7 Σεπτεμβρίου 2010 έως τις 11 Νοεμβρίου 2011, υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τις 7 Οκτωβρίου 2009 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010, και υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς από τον Οκτώβριο του 2002 έως το 2007.

Μεγάλωσε και πήγε στο της Λύκειο Φιλοθέης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα φοιτητικά της χρόνια συμμετείχε στη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ ΠΑΣΟΚ και σε πολλές Επιτροπές Δράσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τη σχέση των Νέων με την Αυτοδιοίκηση. Εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών το 2000 με το ΠΑΣΟΚ

Το 2001 έως το 2004 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο 6ο Συνέδριο και τον ίδιο χρόνο ανέλαβε γραμματέας του τομέα παιδείας και εκπαίδευσης. Από το 2003 έως το 2004 υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Τον Οκτώβριο του 2002 εξελέγη για πρώτη φορά υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς και επανεξελέγη το 2006 επικεφαλής του συνδυασμού «Υπερνομαρχία Πολιτών».

Το Μάρτιο του 2003 έως το 2007 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου (2003) εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Το 2007 παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα λάμβαναν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007. Ωστόσο, με απόφαση του αρμόδιου Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009 επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη θέση της υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τον Μάρτιο του 2012 ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος της ανέθεσε τα καθήκοντα της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, οπότε και παραιτήθηκε από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Τσούνη, με τον οποίο έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Η Φώφη Γεννηματά δρούσε υπό τη βαριά παρακαταθήκη του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά, ενός πολιτικού, που αν δεν έφευγε πρόωρα από τη ζωή, θα είχε πιθανότατα διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ωστόσο καθώς περνούσαν τα χρόνια η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να δημιουργήσει το δικό της πολιτικό προφίλ. Βασικές της θέσεις η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, η μάχη κατά του φασισμού και όπως η ίδια σημείωσε χτες:

Αναλαμβάνω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, σε μια ώρα που απαιτείται ευθύνη από όλους.

Είναι όμως πρωτίστως  η ώρα της ιστορικής ευθύνης του  Πρωθυπουργού.

Λογοδοτεί στον Ελληνικό Λαό και όχι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η ώρα της αλήθειας, της εθνικής ομοψυχίας και ο Πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς επιτέλους ουσιαστικά και πραγματικά.