Το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τα θέματα ενέργειας και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα. Επίσης, συζητείται η σύγκληση, το φθινόπωρο, τριμερούς συνάντησης κορυφής Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδος.

 Καλωσορίζοντας τον κ. Αναστασιάδη, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες σχέσεις των δύο λαών και εξήρε το γεγονός ότι ο διάλογος Ισραήλ-Κύπρου καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς.

Ο κ. Ρίβλιν αναφέρθηκε, επίσης, στις κοινές αξίες και στις κοινές προκλήσεις που μοιράζονται οι δύο χώρες στην περιοχή, καθώς και στις κοινές απειλές που έχουν να αντιμετωπίσουν, «υπό το σχήμα του ακραίου ισλαμισμού».

«Αυτές οι προκλήσεις δημιουργούν την ευκαιρία να σχηματιστούν νέες συμμαχίες, αντικαθιστώντας παλαιότερους φόβους και διενέξεις» τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, από την πλευρά του, εξήρε τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ και το γεγονός ότι οι δύο χώρες στηρίζονται η μία στην άλλη με συνεργασία αμοιβαίου οφέλους. Είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης και της ενέργειας. Τέλος, ευχήθηκε να υπάρξει επίλυση του Μεσανατολικού, διαβεβαιώνοντας ότι η Κύπρος θα συνεχίσει την προσπάθειά της προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της ενεργούς συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ηνωμένα Έθνη.