Με τίτλο «H μυωπία που μπορεί να μετατρέψει την Αθήνα στην Lehman Brothers της Ευρώπης», o Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, πρώην μέλος της ΕΚΤ, δημοσιεύει άρθρο στην ιταλική Corriere Della Sera για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς. 

Το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει:

Τις περασμένες ημέρες κυκλοφόρησαν πολλές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων κάποιων χωρών μελών, για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών πολιτικών θεσμών και της νομισματικής ένωσης. Αυτές οι προτάσεις, όμως, δεν δείχνουν να είναι αρκετά φιλόδοξες ώστε να ωθήσουν την ΕΚΤ να παρέμβει μόνη της στο πλαίσιο ενός ημιτελούς πολιτικού πλαισίου.

Χρειάζονται άλλου βεληνεκούς παρεμβάσεις για να πεισθούν όσοι δραστηριοποιούνται στις αγορές και οι πολίτες των διαφόρων χωρών,ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μια εξαίρεση, η οποία δεν θα επαναληφθεί.

Όπως σημειώνει,  η κρίση της Lehman Brothers απέδειξε ότι η νομισματική πολιτική, από μόνη της, δεν μπορεί να αποτρέψει τις παρενέργειες των κρίσεων στις χρηματαγορές και την πραγματική οικονομία. Ο Σμάγκι τονίζει ότι η υποτίμηση των προβλημάτων και η ελπίδα ότι θα μπορέσουν να τα λύσουν άλλοι, οδηγεί στην αναβολή της λήψης των πιο επειγουσών αποφάσεων, μέχρις ότου ξεσπάσει μια κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες, η οποία θα κολλάει στον τοίχο τους πολιτικούς θεσμούς των διαφόρων χωρών.

Επικαλούμενος τον οικονομολόγο Ζαν Μονέ, που αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο ιταλός οικονομολόγος σημειώνει ότι «η Ευρώπη θα γίνει πραγματικότητα διαμέσου των κρίσεων και θα αποτελείται από το άθροισμα των λύσεων που θα δοθούν στις κρίσεις αυτές».