current views are: 4

15 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση11:11

Κομισιόν: Προθεσμία για συμφωνία η 30η Ιουνίου – Δεν ζητήθηκαν μειώσεις συντάξεων

Νέες προτάσεις από την Ελλάδα αναμένει η Κομισιόν, η οποία διαψεύδει ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει από την Ελλάδα μειώσεις μισθών και συντάξεων, θέτοντας παράλληλα ως προθεσμία για συμφωνία την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Δημοσίευση 11:11’
αρθρο-newpost

Νέες προτάσεις από την Ελλάδα αναμένει η Κομισιόν, η οποία διαψεύδει ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει από την Ελλάδα μειώσεις μισθών και συντάξεων, θέτοντας παράλληλα ως προθεσμία για συμφωνία την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Νέες προτάσεις από την Ελλάδα αναμένει η Κομισιόν, η οποία διαψεύδει ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει από την Ελλάδα μειώσεις συντάξεων, θέτοντας παράλληλα ως προθεσμία για συμφωνία την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

H προθεσμία για επίτευξη συμφωνίας είναι πλεον αυτή της ολοκλήρωσης του υφιστάμενου προγράμματος, δηλαδή η 30η Ιουνίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

«Ο πρόεδρος Γιουνκέρ έκανε μία τελευταία προσπάθεια αυτό το Σαββατοκύριακό να βρει μία λύση που θα επέτρεπε μία έγκαιρη θετική αξιολόγηση για το Eurogroup της 18ης Ιουνίου. Οι συνομιλίες δεν είχαν αποτέλεσμα, αφού παραμένει σημαντικό χάσμα μεταξύ των ελληνικών προτάσεων και των θεσμών» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Όπως είπε, η Επιτροπή προτιμούσε να είχε βρεθεί λύση πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Και πρόσθεσε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διαμεσολαβητής και όχι πιστωτής. Οι πιστωτές είναι οι 18 δημοκρατίες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Ο ρόλος μας είναι να δημιουργούμε τις συνθήκες για μια αμοιβαία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Ο κ. Γιουνκέρ είναι απογοητευμένος, αφού παρά τις έντονες προσπάθειες να διευκολύνει τις συνομιλίες, δεν σημειώθηκε πρόοδος.

Αλλά είμαστε έτοιμοι, αν υπάρξει κάτι νέο να συμμετάσχουμε και το γραφείο του προέδρου είναι πάντα ανοιχτό. Αν υπάρχει κάτι νέο θα είμαστε χαρούμενοι να ενεργήσουμε ως διαμεσολαβητές.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -με αφορμή τις δηλώσεις Έτινγκερ- ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, είπε: «Είμαστε πολύ απασχολημένοι στο να διαπραγματευόμαστε μια συμφωνία. Αυτό μπορώ να πω μόνο».

O κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε, παράλληλα το γεύμα εργασίας του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Οι θεσμοί δεν ζήτησαν μειώσεις μισθών και συντάξεων»

Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών, Ανίκα Μπράιτχαρτ, δήλωσε ότι οι θεσμοί δεν ζήτησαν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, όπως υποστηρίζει η Αθήνα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι προτάσεις των θεσμών είναι απολύτως ισορροπημένες και οικονομικά αποτελεσματικές. Όπως είπε, σε γενικές γραμμές, οι προτάσεις των θεσμών αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη διαχείριση του συστήματος συλλογής των φόρων, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.α.

Συνεχίζοντας, η κυρία. Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι ουδέποτε πρότειναν οι θεσμοί την περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα. Ερωτηθείσα, ωστόσο, αν παρά το γεγονός ότι δεν την πρότεινε θα την αποδεχόταν, αρκέστηκε στην απάντηση ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η ελληνική πλευρά. Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση δαπανών που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, οι ελληνικές προτάσεις είναι ανεπαρκείς, αφού δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο το 0,04% του ελληνικού ΑΕΠ.

 

 

 


σχετικα αρθρα