Ως μέτρα εξόντωσης χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφαλισης Δημήτρης Στρατούλης τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές αποκλείοντας κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι οι δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ, απαίτηση η οποία οδηγεί σε νέα μείωση κατά 20% κύριων και επικουρικών συντάξεων.

«Μας ζητούν επίσης, 1,8 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ. Τα μέτρα αυτά, είναι μέτρα εξόντωσης και οδηγούν σε εξανδραποδισμό του ελληνικού λαού. Είναι απαράδεκτα και ως εκ τούτου απορριπτέα», είπε χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο μείωσης των λεγομένων υψηλών συντάξεων. «Δεν υπάρχουν υψηλές συντάξεις», τόνισε, και πρόσθεσε ότι «με τις συνεχείς μειώσεις κύριων και επικουρικών που έφθασαν έως 50%, ενδεχόμενη νέα μείωση θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ύφεση». 

Σε ότι αφορά την καταβολή των συντάξεων στο τέλος του μήνα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων στο τέλος του μήνα, σημειώνοντας ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα.

«'Αλλωστε», κατέληξε, «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θέτει σε προτεραιότητα τις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων και των συνταξιούχων και όχι έναντι των δανειστών».