Την άποψη ότι η «η διαπραγμάτευση είναι μια εθνική υπόθεση» εξέφρασε μεταξύ άλλων η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον απερχόμενο προεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο

Η κ. Γεννηματά είπε πως «η χώρα ζει κρίσιμες στιγμές που κανένας από εμάς δεν θέλει να γίνουν δραματικές». 

«Αποτελεί ιστορική ευθύνη και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης, αλλά και του Πρωθυπουργού προσωπικά να διασφαλίσουν τη σταθερότητα, την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Η νέα πρόεδρος τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει με συνέπεια και σταθερότητα να υποστηρίζει και να υπηρετεί την εθνική στρατηγική που όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι είναι και η μοναδική που εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας. Η διαπραγμάτευση είναι μια εθνική υπόθεση. Ξεπερνά τα όρια ενός κόμματος, ενός πρωθυπουργού ή μιας κυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική. Είναι η ώρα της αλήθειας, της ευθύνης και της ομοψυχίας. Από το 2012 το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και πιστεύω πως έστω και αυτή την ύστατη ώρα, θα πρέπει να διαμορφωθεί από τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας ένα εθνικό πλαίσιο για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους».

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως «έχουμε πάρει μια σαφή εντολή να προχωρήσουμε άμεσα στην ανασυγκρότηση του κόμματος οργανωτικά και πολιτικά. Να αναλάβουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για να ξανασυναντηθούμε με την κοινωνία, με την κοινωνική μας βάση, με την Αυτοδιοίκηση, τους μαζικούς χώρους, τα κινήματα. Παράλληλα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες διαλόγου με ειλικρίνεια, προκειμένου να διαμορφώσουμε άμεσα έναν ισχυρό, προοδευτικό, πλειοψηφικό πόλο στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αποτελεί εθνική και κοινωνική ανάγκη και είμαστε αποφασισμένοι, εγώ προσωπικά αλλά και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, να υπηρετήσουμε με συλλογικότητα και αλληλεγγύη, την εντολή που έχουμε πάρει από το συνέδριο, από τη βάση του Κινήματος και από όλους μας τους συντρόφους».