Για την ενεργοποίηση μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναν μηχανισμό εσωτερικής μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, συμμετέχει στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται σε μια οριακή στιγμή για τη χώρα, σημείωσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2015 ο αριθμός των εισερχομένων στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας ήταν 46.016 και πάνω από το 70% των νεοεισερχόμενων είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ (Σύροι σε ποσοστό 60%, Αφγανοί, Σομαλοί και Ερυθραίοι).

«Οι ροές αυτές δεν προβλέπεται να περιοριστούν μεσοπρόθεσμα και αυτό θέτει την Ελλάδα ενώπιον της διαχείρισης εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων, κυρίως δοθείσης της δημοσιονομικής συγκυρίας» υπογραμμίζει.

«Δεν είναι η στιγμή να αποδοθούν ευθύνες για το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο από την πρώτη στιγμή της σύστασης του χαρτοφυλακίου Μεταναστευτικής Πολιτικής παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση με τα μέσα που διαθέτουμε».

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Λουξεμβούργο για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, η κυρία Χριστοδουλοπούλου

κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς «τη στιγμή που η διαπραγμάτευση αυτή βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο, την προηγούμενη δηλαδή της κρίσιμης συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, κάποιοι στην αξιωματική αντιπολίτευση αποδίδουν την ένταση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα στην πολιτική της κυβέρνησης. Η θέση αυτή είναι ανεύθυνη»