Μπορεί ακόμα και σήμερα οι δανειστές, διά στόματος της εκπροσώπου της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ να διέψευδαν ότι ζήτησαν περικοπές συντάξεων, όμως η αλήθεια φαίνεται πως είναι διαφορετική.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ελληνικής πρότασης που απορρίφθηκε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το in.gr, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΕΚΤ ζήτησαν από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εξοικονομήσεις, αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις που οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων.

Συγκεκριμένα, οι πιστωτές ζητούν περικοπές στο Aσφαλιστικό, ύψους 1% του ΑΕΠ, ετησίως, για την περίοδο 2016 και 2017.

Σύμφωνα με το κείμενο «μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και παραπέρα» (reforms for the completion of the current programm and beyond), oι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

Όπως αναφέρεται, ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα υιοθετηθεί άμεσα, στοχεύοντας σε εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2016 και 2017. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από μέτρα που θα καταργήσουν τις εξαιρέσεις και θα περιορίσουν σημαντικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αυξάνοντας τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων και εξαλείφοντας (phasing out) σταδιακά το ΕΚΑΣ έως το Δεκέμβριο 2018. Για να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο οι αρχές θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 να νομοθετήσουν περαιτέρω, προκειμένου να συνδέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές με τα προνόμια.

Σημειώνεται ότι, με αυτόν το σκοπό:

  • Η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει πλήρως τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010,
  • οι αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους παράγοντες βιωσιμότητας για εφάπαξ και συμπληρωματικές συντάξεις από τη μεταρρύθμιση του 2012, αναμένοντας την πρόταση για ένα εναλλακτικό πλαίσιο που θα επιτυγχάνει ισοδύναμες εξοικονομήσεις,
  • Θα εισαγάγει νομοθεσία που θα θέτει αντικίνητρα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για οποιοδήποτε συνταξιοδοτείται μετά τις 30 Ιουνίου 2015.

Αναλυτικά η πρόταση των δανειστών