Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης με αφορμή το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, χθες στις Βρυξέλλες. 

Όπως εκτιμά ο κ. Θεοχάρης, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προτείνει μία συμφωνία που θα μπορέσει να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο, ενώ κάνει λόγο για «προφανή προχειρότητα με την οποία ετοιμάζει τις προτάσεις της η ελληνική κυβέρνηση».

Τονίζει ταυτόχρονα ότι κάθε καλοπροαίρετος κριτής των μέτρων που προτείνονται πρέπει να απελπίζεται για το μέλλον της χώρας μας.

Ο κ. Θεοχάρης υπογραμμίζει ότι η όποια συμφωνία θα έπρεπε να βοηθάει την επιχειρηματικότητα μειώνοντας βάρη και αυξάνοντας την ευελιξία και σημειώνει χαρακτηριστικά:

Ακόμη και όταν δημοσιονομικοί λόγοι επιβάλλουν την αύξηση της φορολογίας, αυτή θα έπρεπε να συμπληρώνεται από ελάφρυνση της γραφειοκρατίας για να σηματοδοτεί μείωση κόστους προς τις επιχειρήσεις.

Συνεχίζοντας, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι ξέρει μόνο να φορολογεί «ώστε να διατηρήσει προνόμια σε μια θνησιγενή μάχη χαρακωμάτων».

«Τηρώντας τη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης μέχρι κεραίας, ελπίζει να γλιτώσει μερικά εκατομμύρια μέτρων αλλά κλείνει κάθε τρύπα με οριζόντια, πρόχειρη, προκρούστεια λογική. Ακόμη και στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος αποδέχτηκε το 1% των εταίρων αποδεικνύοντας πως όταν πηγαίνεις απροετοίμαστος στη διαπραγμάτευση, δε μπορείς να πετύχεις τίποτε», σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Θεοχάρης, το Ποτάμι λέει «όχι» στην αύξηση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και στην έκτακτη εισφορά τους. «Οι φόροι αυτοί θα φέρουν μεγαλύτερη ύφεση από τις προτάσεις των εταίρων», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού, το κόμμα, προτείνει εξορθολογισμό του ΦΠΑ με δύο συντελεστές (19,5% και 9%) και απαλλαγή για τις επιχειρήσεις κάτω των 30.000 ευρώ, ενώ λέει «όχι» πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Παράλληλα, προτείνει προτείνει την άμεση ενεργοποίηση σχεδίου ενοποίησης εισφορών με φόρους για τη μείωση της γραφειοκρατίας, του βάρους των μικρομεσαίων και την πάταξη της μαύρης εργασίας.

«Οι πολίτες παρακολουθούν τους φόρους να αυξάνονται με κάθε νέα κυβερνητική πρόταση και έχουν φτάσει να αναρωτιούνται αν στον επόμενο γύρω διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα προτείνει έκτακτη εισφορά και στις ζημιογόνες επιχειρήσεις», καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.