Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την απόλυτη βεβαιότητά του ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στη χώρα μας το 2010 ήταν ένα λάθος που γνώριζαν όλες οι πλευρές, καθώς δεν συμπεριέλαβε την αναδιάρθρωση του χρέους, εξέφρασε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Μιλώντας στην επιτροπή αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ, υποστήριξε πως η μη έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους οδήγησε ουσιαστικά σε σκληρότερα μέτρα προκειμένου να εμφανιστεί στα χαρτιά βιώσιμη η ελληνική οικονομία.  

Γνωρίζαμε ότι το λάθος ήταν τεραστίων διαστάσεων όπως και ότι οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για την οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «το ερώτημα που τίθεται είναι το ποιος θα το πληρώσει τελικά. Ο ελληνικός λαός το πλήρωσε άλλος δεν θα το πληρώσει; Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ευθύνη;

Αναλύοντας το σκεπτικό του ο κ. Ρουμελιώτης είπε ότι η έκθεση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα ήταν της τάξης των 76 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν επέτρεψε την αναδιάρθρωση του χρέους. 

«Αν η αναδιάρθρωση γινόταν τότε δεν θα ξεπερνούσε το 30%-40%, θα έδινε ανάσα στην οικονομία δεν θα είχαμε τόσο σκληρή προσαρμογή», είπε και πρόσθεσε ότι στο διάστημα  των δύο χρόνων που ακολούθησαν μέχρι το PSI οι ξένες τράπεζες κατάφεραν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα στα 38 δισ. ευρώ και τις ζημίες τους στα 20 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ρουμελιώτης στην προσπάθειά του να αποδείξει πως το ΔΝΤ είχε από την πρώτη κιόλας στιγμή θέσει το ζήτημα του κουρέματος του χρέους αναφέρθηκε σε σειρά εγγράφων αλλά και συναντήσεων βάσει των οποίων, ευρωπαίοι και ελληνική κυβέρνηση αρνούνταν την αναδιάρθρωση λόγω του φόβου μετάδοσης της κρίσης στα υπόλοιπα αδύναμα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Όπως είπε:

Οι Αμερικανοί ανησυχούσαν για την επίλυση του ελληνικού θέματος, κάτι που φάνηκε και σε συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής πρέσβης της Αθήνας στην Ουάσιγκτον (έγγραφο που κοινοποιήθηκε στον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ΥΠΟΙΚ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στις πρεσβείες σε Βερολίνο και Παρίσι).

Εκεί σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε οι Αμερικανοί ήταν κατηγορηματικοί ως προς το ποιος θα είχε κέρδος από την συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση (γερμανικές τράπεζες), ενώ εμφανίζονταν «εξοργισμένοι» με τη στάση των Γερμανών απέναντι στην Ελλάδα.

«Τη στάση αυτή η γερμανική κυβέρνηση την είχε λόγω της πίεσης που υφίσταντο από γερμανικές τράπεζες. Η εμπλοκή των γερμανικών τραπεζών είναι μέρος του προβλήματος είναι απολύτως εξακριβωμένο», σημείωσε με βεβαιότητα.

Ακόμα, αναφέρθηκε σε μυστική συνάντηση υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΝΤ με Γάλλους και Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους σε ξενοδοχείο όπου και συζητήθηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα εξαιτίας της αντίδρασης των ευρωπαίων.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Ρουμελιώτης κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή δεν κράτησε τα ίδια μέτρα και σταθμά στην κριτική του έναντι των ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης από τη μία και του ΔΝΤ από την άλλη. Για το Ταμείο δεν είπε τίποτα το μεμπτό, αντίθετα το υποστήριξε με ζέση, ενώ δεν απάντησε και στο εύλογο ερώτημα γιατί το δεν αντέδρασε επίσημα και δέχθηκε να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα που από την πρώτη κιόλας στιγμή θεωρούσε καταδικασμένο να αποτύχει.