Το Βερολίνο αρχίζει να σκληραίνει τη στάση του έναντι της Ελλάδας στον απόηχο του χθεσινού ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αρκετά μέλη του κυβερνώντος κόμματος CDU, επιρρίπτουν την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας στην στάση της Αθήνας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση χάνει την επαφή με την πραγματικότητα.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στην πραγματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι σκοπός του Βερολίνου παραμένει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά όλα εξαρτώνται από την ίδια - και «δεν γίνεται η Ελλάδα να καθορίζει τους όρους και να λέει ότι όλοι οι άλλοι πρέπει να χορέψουν στον ρυθμό της».

Ο αναπληρωτής του, Μίχαελ Φουκς, μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία, έκανε λόγο για τον κίνδυνο να πρέπει να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση. Σημείωσε δε, ότι οι έλληνες πολιτικοί δεν ενεργούν πολύ επαγγελματικά και αναφέρθηκε ενδεικτικά στις αποκρατικοποιήσεις: «Αν η Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και να τηρήσει τις συμφωνίες, θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες», δήλωσε, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα φθάσει στην χρεοκοπία.

Ανάλογου ύφους σχόλια πραγματοποιούν και οι σοσιολδημοκράτες εταίροι της Καγκελαρίου. «Η Ελληνική κυβέρνηση φέρεται ανεύθυνα» διατείνεται η Γιασμίν Φαχίμι, γενική γραμματέας του SPD. «Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» συνεχίζει και προσθέτει πως η Γερμανία δεν πρόκειται να πέσει θύμα εκβιασμού.

Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) άσκησε κριτική στο SPD για την σκληρή θέση που έλαβε έναντι της Ελλάδας.

«Ο τρόπος που συμπεριφέρεται τώρα το SPD, είναι απολύτως ανεύθυνος και φέρνει την καταστροφή για το ευρώ», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Κάτια Κίπινγκ, ενώ η αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κ.Ο. Ζάρα Βάγκενκνεχτ, αναφερόμενη στον αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και στον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε ότι θα έπρεπε κανονικά να εμποδίσουν απαιτήσεις «για περαιτέρω κοινωνική αφαίμαξη της Ελλάδας».