Πυρά κατά των δανειστών εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως ανέφερε, «οι δανειστές μας ζητούν να χτυπήσουμε με σαδισμό τους πιο αδύναμους Έλληνες, λες και και εάν τους πλήξουμε με νέα μισανθρωπικά μέτρα η Ελλάδα θα βγει από την κρίση».

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως ανάμεσα στα όσα ζητούν είναι η περικοπή του ΕΚΑΣ, η φορολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος με ΦΠΑ 23%. Όπως επεσήμανε, «αυτά τα χρήματα ζητούν να τα ρίχνουμε για χρόνια πολλά στη μαύρη τρύπα του χρέους, που ξέρουν και οι ίδιοι πως δεν είναι βιώσιμο».

«Συμφωνία δεν έχει επέλθει γιατί είναι πολυδιασπασμένοι» σημείωσε ακόμα, προσθέτοντας ότι το Εurogroup χωρίζεται σε τρεις ομάδες, και εξήγησε:

Σε εκείνους που πιστεύουν στην λιτότητα , οι οποίοι όπως είπε είναι λιγότεροι από πέντε,  σε εκείνους που έχουν επιβάλει λιτότητα αλλά δε πιστεύουν σε αυτή και υπέκυψαν από φόβο μην εκτεθούν και τέλος από ηγέτες σημαντικών χωρών που φοβούνται μη τους επιβληθεί η λιτότητα αν η Ελλάδα τα καταφέρει να διαπραγματευτεί καλύτερα. 

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, η νέα λιτότητα που θέλουν να επιβάλουν οι ίδιοι οι θεσμοί στην Ελλάδα θα μειώσει τα χρήματα που οι δανειστές θέλουν να πάρουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό ακόμα και στο εσωτερικό του ΔΝΤ «γνωρίζουν ότι η νέα λιτότητα που θέλουν να επιβάλουν θα μειώσει κι άλλο τα εισοδήματα από τα οποία θα αποπληρωθεί το χρέος».

Κατηγόρησε δε τους δανειστές ότι «προσποιούνται». Όπως χαρακτηριστικά είπε «κανείς από τους δεν πιστεύει ότι αν κάνουμε αυτά που ζητούν θα αναπτυχθεί η οικονομία και θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους».

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί ρήξης, σημείωσε πως «δεν υπάρχει στο τραπέζι, αλλά πρέπει να μπορούμε να τη διανοηθούμε. Θα έχουν από εμάς τη μία λογική πρόταση μετά την άλλη αλλά δε θα υπάρξει πουθενά η ταπείνωση. Αν θέλουν την ταπείνωση μας, θα υποστούν την διάλυση της Ευρώπης. Η ρήξη πρέπει να γίνει εδώ, με το κατεστημένο, με τον ίδιο μας τον κακό εαυτό»,είπε.