Αναμφίβολα ζούμε ιστορικές στιγμές, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προσλαμβάνουν δραματικές διαστάσεις μετά την αποχώρηση της ελληνικής πλευράς από το τραπέζι των συζητήσεων των Βρυξελλών.

Η κατάσταση περιγράφεται καθαρά από την σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν:

…εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς…

Για όσους δεν κατάλαβαν, αν υπάρχουν κάποιοι που δεν κατάλαβαν, υπάρχει και η σχετική δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: «…παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ».

Με δυο λέξεις, οι συνομιλίες κατέρρευσαν. Κατέρρευσαν ελάχιστες μέρες πριν φτάσουμε στο τέλος του μήνα, οπότε και θα μας είναι απαραίτητη η δόση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που έχουμε έναντι του ΔΝΤ.

Στο Eurogroup της 18ης του μηνός, φτάνουμε με… σπασμένα τα φρένα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία και ο Γιουνκέρ δηλώνει πως «παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Το μείζον πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα καλεί τους δανειστές να αποχωρήσουν και τούμπαλιν, οι δανειστές καλούν την Ελλάδα να υποχωρήσει. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι δυνατότητες υποχώρησης έχουν οι δανειστές. Η Ελλάδα όμως απαιτήσεις σαν αυτές που διατυπώνονται, δεν έχει τη δυνατότητα να τις ικανοποιήσει. Ακόμα και αν το ήθελε η κυβέρνηση- που δεν το θέλει. Αντιθέτως, το θεωρεί πράξη πολιτικής αυτοκτονίας της ίδιας (της κυβέρνησης) και του Πρωθυπουργού.

Τις στιγμές αυτές, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το άρθρο του Wolfgang Münchau στους Financial Times με τίτλο «Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να χάσει εάν πει όχι τους πιστωτές της». Ο αρθογράφος τονίζει ότι «εάν η Ελλάδα επρόκειτο να χρεοκοπήσει έναντι όλων των πιστωτών της, μόνο η Γαλλία και η Γερμανία θα χάσουν περίπου 160 δισ. ευρώ. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα μείνουν στην ιστορία ως οι μεγαλύτεροι losers»…