Διαβεβαίωσε για την πληρωμή μισθών και συντάξεων τον Ιούνιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

Μιλώντας «στον Ενικό» στο Star ανέφερε ότι «εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στον χρόνο που πρέπει, με βάση τα δεδομένα που έχουμε».

Και υπογράμμισε: 

Με τα δεδομένα που έχουμε πληρώνονται οι μισθοί και συντάξεις στο τέλος του Ιουνίου.

Ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι «δεν είχαμε χρήματα στις 24 του Φλεβάρη. Παραλάβαμε ταμειακό έλλειμμα 350 εκατ. ευρώ. Χρήματα βρέθηκαν (...) Έχουμε δαπάνες 12,5 δισ. μέχρι τον Απρίλη, δεν έχουν πληρωθεί 1,5 δισ. ευρώ. Το κλίμα αβεβαιότητας κάνει το τελεταίο ποσό να ηχεί αρκετά μεγάλο. Μεταθέτουμε κάποιες πληρωμές προς το μέλλον».

Ερωτηθείς για την αποπληρωμή των δόσεων του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εξήγησε πως δεν μπορεί να απαντήσει, καθώς έως τα τέλη του Ιουνίου διαμεσολαβούν μία σειρά παράγοντες, όπως η επίτευξη συμφωνίας και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Θα έχουμε συμφωνία εκτίμησε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Επιδίωξη μας ήταν να υπάρξει συμφωνία έως τον Μάρτιο» ανέφερε, λέγοντας ότι «οι θεσμοί δεν ακολούθησαν τους ρυθμούς μας» αφήνοντας αιχμές περί «επικοινωνιακού χάους» που προκάλεσαν οι δανειστές.

«Εάν οι εταίροι δεν επιδίωκαν τη συμφωνία, θα μπορούσαν να μας είχαν τελειώσει στις 12 Μαΐου» πρόσθεσε και τόνισε ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα». «Δεν θα ρισκάρει η Ευρώπη ρήξη για 2,3 δισ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο κενό των δύο πλευρών.

«Στο 90% έχουμε συμφωνήσει. Δύο απομένουν: Συνταξιοδοτικό και το ΦΠΑ» τόνισε ο κ. Μάρδας. 

«Δεν έχει εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός του κράτους» τόνισε, ωστόσο πρόσθεσε ότι «έχουμε 1 δισ. υστέρηση στα έσοδα για το πρώτο πεντάμηνο».

Σε ερώτηση για το εάν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αύξηση των συντάξεων στα επίπεδα του 2012 ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ είπε ότι πρώτα θα κοστολογηθεί. «Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι δεδομένες και θέλουμε να τις εφαρμόσουμε» ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχει εκκρεμότητα στην εφαρμογή και άλλων δικαστικών αποφάσεων, όπως αυτή για τους πανεπιστημιακούς, η οποία δεν έχει εφαρμοσθεί λόγω των προβλημάτων στον προϋπολογισμό.  

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι δυσβάσταχτος φόρος» ανέφερε ο κ. Μάρδας, παραπέμποντας, ωστόσο, στην δήλωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία θα παραμείνει πιθανότατα και το 2015.