current views are: 2

15 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση21:53

Τάκης Θεοδωρικάκος για δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχούν η αβεβαιότητα και η απογοήτευση

Η δημοσκόπηση αυτή χωρίζεται χρονικά και ουσιαστικά σε δύο φάσεις. 

Δημοσίευση 21:53’
αρθρο-newpost

Η δημοσκόπηση αυτή χωρίζεται χρονικά και ουσιαστικά σε δύο φάσεις. 

Γράφει ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Η δημοσκόπηση αυτή χωρίζεται χρονικά και ουσιαστικά σε δύο φάσεις. Ως το Σάββατο στο θυμικό, που πάντα κυριαρχεί στον τρόπο που λειτουργούν οι Έλληνες, κυριαρχούσε η αξιοπρεπής ταυτότητα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, από την Δευτέρα το πρωί τα συναισθήματα οδηγούν περισσότερο στην αβεβαιότητα, και ορισμένους ακόμη και στην απόγνωση.

Η αβεβαιότητα και η απογοήτευση αρχίζουν να κυριαρχούν στην πλειοψηφία των πολιτών. Σημαντικά τμήματα της κοινής γνώμης αξιολογούν πλέον την κατάσταση της χώρας και τη δική τους μετά τις εκλογές ίδια ή και χειρότερη. 

Την ίδια στιγμή η κοινή γνώμη με μικρή πλειοψηφία στηρίζει τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, αφού οι περισσότεροι αποδίδουν την ευθύνη της μη συμφωνίας ως τώρα στους δανειστές. Η κυβέρνηση υποστηρίζεται, γιατί οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι με τη ΝΔ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Άλλωστε γνωρίζουμε από τις μετρήσεις του παρελθόντος ότι οι πολίτες θεωρούν ότι  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ σοβαρά.

Συνεπώς η δημοφιλία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου αν και μειωμένα από την προηγούμενη μέτρηση, παραμένουν πολύ ισχυρά, λόγω μεγάλης και πρόσφατης αποδοκιμασίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιμένω, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει αριστερή στροφή στην κοινωνία, ούτε ριζοσπαστισμός. Ο φόβος και ο ρεαλισμός κυριαρχούν, οι αυταπάτες υποχωρούν. Οι περισσότεροι θέλουν να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη για να μην απομονωθούμε και γνωρίζουν ότι η (ενδεχόμενη) συμφωνία θα είναι με σοβαρές υποχωρήσεις της Ελλάδας. Η κοινή γνώμη θεωρεί επίσης ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα διαφωνήσουν σε ενδεχόμενη συμφωνία, τελικά θα πειθαρχήσουν.

Οι συσχετισμοί ενδέχεται να μεταβληθούν ουσιαστικά, όταν εφαρμοστεί η συμφωνία με τις επιπτώσεις της – όποιες και να είναι αυτές – στη ζωή των πολιτών.

Τότε θα κριθεί η κυβέρνηση για το αν μπορεί να βάλει μπροστά την οικονομία, αν θα θελήσει να υπάρξει μεσαία τάξη στην Ελλάδα – ή θα την πνίξουν, ακόμη χειρότερα,  με διάφορες φοροεπιδρομές,  αν θα μπορέσει να εφαρμόσει τη δύσκολη συμφωνία με προωθητικό τρόπο. Αυτά στην κοινωνία είναι ζητούμενα και πλειοψηφία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι δεν έχει νόημα πλέον ο διαχωρισμός των κομμάτων σε μνημονιακά και αντιμνημονιακά. 

Μπορεί η κυβέρνηση αυτή να ανταποκριθεί άραγε σε αυτά; Μπορεί να πάει μπροστά, να μιλήσει και να πράξει με βάση αλήθειες και όχι ανεφάρμοστες προεκλογικές επιθυμίες; Διαθέτει τη στήριξη. Ας προχωρήσει, κάνοντας όλες τις αλλαγές που χρειάζεται. Ζητούμενο είναι η πραγματική διέξοδος, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, οι δουλειές. 


σχετικα αρθρα