Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω κρίσης στις σχέσεις με τους δανειστές κι ενώ η διαπραγμάτευση παραμένει παγωμένη αποτελεί την πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα με βάση τα νεώτερα δεδομένα σε σχέση με την συμφωνία. 

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αξιοποιήσει σε επικοινωνιακό επίπεδο το «σπάσιμο» της διαπραγμάτευσης και για να απευθυνθεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί εκ των οποίων  κρέμονται από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα για να ενημερωθούν και για να μιλήσει στους πολίτες με μία παρέμβαση που θα  εξηγεί ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά  με τους κακούς πιστωτές και δεν δέχεται μειώσεις σε συντάξεις. 

Πρακτικά  ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει την κοινωνία ότι οι «θεσμοί» επιμένουν στις περικοπές των συντάξεων παρά τις καλόπιστες προσπάθειες της κυβέρνησής του να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα για να πετύχει την συμφωνία. 

Σε δεύτερο επίπεδο και περιμένοντας να εκδηλωθεί η πρώτη κίνηση επαναπροσέγγισης από τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει και μία ακόμη κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης. Θα ενημερώσει δύο πολιτικούς αρχηγούς –που το ζήτησαν-για τις εξελίξεις περί την συμφωνία και θα εξηγήσει στους Σταύρο Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω εγκρίνοντας μία επώδυνη συμφωνία που θίγει τα δικαιώματα συνταξιούχων και εργαζομένων. 

Εκ παραλλήλου βέβαια ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την Ντόρα Μπακογιάννη. Μία συνάντηση καθόλου τυχαία την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει αποφασίσει να ζητήσει από το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωση. Ο Τσίπρας βλέποντας την πρώην υπουργό αφενός νομιμοποιεί έναν ιδιαίτερο πολιτικό ρόλο της Μπακογιάννη –αν και προ εβδομάδων την είχε αποκαλέσει εμμέσως Κασσάνδρα για τις δηλώσεις της περί capital control-και κονταίνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνοντας ότι συνομιλεί με προθυμία με την εσωκομματική του αντίπαλο. 

Στην χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα για επιστροφή στις συνομιλίες με τους δανειστές, πρόσθεσε όμως ότι γενικώς η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα όρια των υποχωρήσεων της στις προτάσεις που έχει καταθέσει.