Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει σήμερα ο γερμανικός τύπος την κατάσταση στην Ελλάδα, μιλώντας για χρεοκοπία, οικονομικό χάος και βοηθητικά νομίσματα, ενώ κάποιες τονίζουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο υπεύθυνος για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και θα πάει χωρίς σχέδιο στο Eurogroup της Πέμπτης. 

Σε ένα πιθανό Grexit αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία στον τίτλο της αναφέρει ότι «το να στοιχηματίζεις στην εξοδο από το ευρώ είναι πολύ επικίνδυνο».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αντιδράσεις σ' ένα Grexit θα μπορούσαν να είναι βίαιες. Η εφημερίδα τονίζει ότι οι ειδικοί δεν αναμένουν κραχ, αλλά απότομες διακυμάνσεις τιμών στην αγορά και τα χρηματιστήρια

«Η ελπίδα για μια ταχεία λύση στην επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα σβήνει» επισημαίνει η εφημερίδα. 

«Οι επενδυτές πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Η νευρικότητα στις αγορές είναι μεγάλη. Ένα Grexit θα δημιουργήσει ενα νεο περιβάλλον στις αγορές. Θα καλλιεργήσει αβεβαιότητα και αυτό δεν αρέσει στους χρηματιστές».

Επίσης στις επιπτώσεις ενός Grexit αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Bild, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία.

«Παίζουν μόνο με την φωτιά ή είναι ανεύθυνοι τζογαδόροι που εξαιτίας τους θα διακινδυνεύσει η χώρα τους» ; τονίζει η εφημερίδα. 

Η εφημερίδα συνεχίζει : 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο συγκυβερνήτης του στα οικονομικά Γιάνης Βαρουφάκης έχουν απομονώσει από τα τέλη Ιανουαρίου τους χρηματοδότες τους και τους οδηγεί όλο και πιο κοντά στο χείλος της χρεοκοπίας. Ακόμα και τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται περισσότερο από ποτέ κοντά στην πτώχευση,  ο Αλέξης Τσίπρας ειχε το θράσος να βγει στην εφημερίδα των συντακτών και να διαμηνύσει: Θα περιμένουμε υπομονετικά μέχρι οι θεσμοί να υιοθετήσουν μια ρεαλιστική θέση στο ζήτημα της Ελλάδας. 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η χρηματιστηριακή αγορά στην Αθήνα τρέμει, καθώς η αποτυχία των διαπραγματεύσεων πιέζουν την αγορά, ενώ ζητά την γνώμη του οικονομολόγου Γιούργκεν Μάθες να προβλέψει τι θα γίνει σε περίπτωση μη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστες:

Ο Μάθες εξηγεί: 

Η Ελλάδα θα αποκοπεί τελείως από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ την ίδια στιγμή, οι τιμές των κρατικών ομολόγων θα πέσουν κατακόρυφα. Πρόβλημα θα παρουσιαστεί στην ρευστότητα των αγορών γιαυτό θα πρέπει άμεσα να τυπωθεί ένα βοηθητικό νόμισμα, καθώς ένα νέο νόμισμα θα ήταν πιο δύσκολο να τυπωθεί και να καθιερωθεί. 

Χρεοκοπία και τεράστια οικονομική κρίση, αλλά και οικονομικό χάος βλέπει ο οικονομικός αναλυτής, ειδικός στα ζητήματα του ευρώ

Στην εφημερίδα φιλοξενείται, επίσης, σήμερα και το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη, στο οποίο τονίζει ότι η 'Ανγκελα Μέρκελ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο θέμα της Ελλάδας. 

«Ο κόσμος έχει βαρεθεί. Τι θα γίνει ; Είναι εμφανής τώρα η απειλή της χρεοκοπίας ή οι πιστωτές είναι πλέον πρόθυμοι να δεχτούν τις προσφορές της ελληνικής κυβέρνησης ; Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» αναφέρει σε άρθρο γνώμης η FAZ.

«Μπορεί να είναι η έκτη χρονιά του ελληνικού δράματος με το χρέος, όμως τώρα έχουμε φτάσει στο πιο αποφασιστικό σημείο: Η Ελλάδα  απειλείται με χρεοκοπία, ο λαός δεν μπορεί άλλο, η υπομονή έχει εξαντληθεί» επισημαίνει το δημοσίευμα. 

«Θα εμφανιστεί χωρίς κανενα σχέδιο στην συνάντηση της Πέμπτης ο Γιάνης Βαρουφάκης» αναφέρει η Die Welt, η οποία προσθέτει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε ένα σχεδιο έκτακτης ανάγκης. Τα κράτη μέλη προετοιμάζονται για μια πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων, την ίδια στιγμή που τα διαπραγματευόμενα μέρη επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους να αναζητήσουν λύση. 

Για την απουσία νέων μεταρρυθμιστικών μέτρων στην λίστα του Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup της Πέμπτης μιλά και η Suddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι η ευθύνη για την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών βαραίνει εκείνον.