'Ενεση αισιοδοξίας αποτελεί το άρθρο του Τίμοθι Γκάρτον Ας στον βρετανικό Guardian, σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη πρέπει οπωσδήποτε να σώσει την Ελλάδα, για να σώσει την ιστορία της. 

'Οπως αναφέρει το άρθρο: 

Η Ευρώπη πρέπει να σώσει την Ελλάδα. Οι συνέπειες της διατήρησης της χώρας στο ευρώ θα είναι άσχημες, όμως αυτές της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη θα είναι ακόμα χειρότερες. Θα είναι όχι μόνο οικονομικές, αλλά ανθρώπινες, γεωπολιτικές και ιστορικές. Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. 

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι είχε βρεθεί στην Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες και το κατανόησε αυτό σε κάθε στροφή: Στεκόμενος στην αρχαία Πνύκα, στην γενέτειρα της δημοκρατίας, ανάμεσα σε επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς, πολλοί απο τους οποίους ασκούσαν κριτική στην σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

«Αλλά από τοτε που επέστρεψα στην νοτιοανατολική Ευρώπη δεν βρήκα μόνο σχετική αδιαφορία, αλλά και δύο επικίνδυνες ψευδαισθήσεις» επισημαίνει ο Ας. 

Πρώτον ότι αυτό το παιχνίδι με την Γερμανία θα καταλήξει σε έναν ακατανόητο συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής. 

Δεύτερο και εναλλακτικό, υπάρχει η άποψη ότι ένα Grexit δεν έχει μεγάλη σημασία έτσι και αλλιώς, αφού η Ελλάδα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% της οικονομικής παραγωγής της Ευρωζώνης και η Ευρωζώνη πλέον έχει τείχη προστασίας για να αποτρέψουν συνέπειες σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. 

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης:

Υπάρχει τόσο οικονομικό όσο και ανθρώπινο κόστος στην Ελλάδα. Είναι ανώφελο να μιλάμεγια τα λάθη του παρελθόντος. Περιττό να πούμε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να ενταχθεί σε μια Ευρωζώνη με τόσο λανθασμένο σχεδιασμό. Περιττό, επίσης, να πούμε ότι οι πελατειακές ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα έπρεπε να δανειστούν με γερμανικά επιτόκια στα πρώτα χρόνια του ευρώ. Αλλά αυτή δεν είναι η στιγμή να φιλονικήσουμε για όσα έχουν περάσει στην ιστορία. 

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει, δε, ότι : «Γεγονός παραμένει ότι οι έλληνες έχουν υποφέρει πολύ: Οι δαπάνες της ελληνικής οικονομίας έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο σε επτά χρόνια, ένας στους δύο νέους είναι χωρίς δουλειά. Ακόμα χειρότερα, ο αριθμός των αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί πάνω από 35%. Στο σημείο αυτό αναφέρει ότι δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του την ιστορία του Θεόδωρου Γιάνναρου, διοικητή του νοσοκομείου Ελπίς στην Αθήνα, ο γιος του οποίου αυτοκτόνησε, πέφτοντας στο μετρό. Το ζήτημα της ριζικής αλλαγής στην Ευρώπη δεν μπορεί να αφεθεί στην εθνικιστική δεξιά. Αν η Ελλάδα βγει εκτός Ευρωζώνης, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβει. Θα έχει, πάντως, σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης».

«Το Grexit θα έχει συνέπειες και στην Τουρκία, καθώς θα αποδυναμώσει την πιθανότητα της ένταξής της στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα η Κίνα κατέχει, ήδη, το λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά και το εχει μετατρέψει σε ένα ζωτικό σημείο εισόδου στην Ευρώπη. Το Πεκίνο με τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα θα ήταν πολύ πρόθυμο να πάρει κάποια ακόμα κομμάτια του και να ασκήσει ακόμα περισσότερο επιρροή μέσα στην Ευρωπαική 'Ενωση» τονίζει ο Ας. 

Το άρθρο καταλήγει:

Ακόμα και αν δεν έχετε ούτε μια σταγόνα συμπάθειας στην καρδιά σας για τους 'Ελληνες, ούτε καν για τον Γιάνναρο και τον αδικοχαμένο γιο του, εφ' όσον έχετε εγκέφαλο στο κεφάλι σας και νοιάζεστε για το μέλλον της Ευρώπης, τότε θα καταλάβετε γιατί πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα.