Την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ​ ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας  για τις δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε δανειστές και ΔΝΤ, λέγοντας με νόημα ότι «αν επιμείνουν σε μια τέτοια συμφωνία, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το καθήκον μας», αναφερόμενος στη μη αποδοχή μιας τέτοιας συμφωνίας από τη Βουλή. 

«Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση από την οποία θα κριθεί η κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ομιλί του Πρωθυπουργού κινήθηκε στα όρια της ρήξης, με σαφή μηνύματα εντός και εκτός της χώρας, ενώ απαντώντας στις απαιτήσεις των δανειστών για υπερβολική φορολόγηση είπε: «Εμείς αποφασίζουμε το ποιος θα πληρώνει τους φόρους». 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης:

Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση πραγμάτων, για την οποία δεν φέρουμε ευθύνη. Βρήκαμε μια διαλυμένη οικονομία και κοινωνία από τα συνεχή χρόνια ύφεσης. Αυτή την κατάσταση βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε αλλά δεν πέσαμε από τα σύννεφα.

Κάναμε μια γενναία πολτική επιλογή: Να διεκδικήσουμε στην πιο δύσκολη πολιτική στιγμή να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, γιατί κάθε μέρα που περνούσε η χώρα βυθιζόταν ολοένα και πιο βαθιά στο μνημονιακό καθεστώς και θα ήταν μη αναστρέψιμη η κατάσταση για τα δικαιώματα πλειοψηφίας. Επιδιώξαμε να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη γιατί βλέπαμε ότι η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη για την οικονομία και τα δικαιώματα των πολιτών. 

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση Σαμαρά τονίζοντας ότι «είχε υποχρέωση από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει να πετύχει 3% πρωτογενές πλεόνασμα στο τρέχον έτος». Πράγμα, που, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «σήμαινε μέτρα 5,5 δισ. ευρώ εντός του 2015, που η ΝΔ θα πετύχαινε μέσα από μια έκρηξη αυταρχισμού και συρρίκνωσης δημοκρατίας». 

Παράλληλα, απαρίθμησε τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ:
 
Αυτή τη στιγμή είναι ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρουμε την ευθύνη. Το γνωρίζαμε από την αρχή ότι για εμάς δεν θα ήταν περίπατος η διακυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας είχε ετοιμάσει ένα ναρκοπέδιο, αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Κερδίσαμε την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
 
Καταφέραμε να πάρουμε τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των αδικημένων. Ανοίξαμε πρόσφατα την ΕΡΤ. Προχωρήσαμε στην αποσυμφόρηση των φυλακών, ψηφίσαμε στην Επιτροπή το νόμο για την ιθαγένεια. Κάθε ένα από αυτά τα μέτρα ήταν μια σκληρή μάχη για το κατεστημένο του μνημονίου κόντρα σε προκαταλήψεις και αγκυλώσεις σε ένα πλαίσιο εκβιασμού και οικονομικής ασφυξίας.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση είπε:

Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής. Η Ελλάδα προσήλθε στη διαπραγμάτευση με καλή πίστη, ειλικρίνεια και διάθεση να λυθούν οι διαφορές. Μετά από τρεις μήνες εντατικών και δύσκολων διαπραγματεύσεων, καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσει τη βάση για μια δύσκολη συμφωνία, αλλά βιώσιμη. 

Αντί απάντησης από τους θεσμούς παραλάβαμε ένα κείμενο πέντε σελίδων που αγνόησε διαπραγματεύσεις και επανήλθε σε προτάσεις για μειώσεις στις συντάξεις, δραματικές αυξήσεις ΦΠΑ, κατάργηση ΕΚΑΣ και πολλά άλλα παράλογα, εξωπραγματικά και απαράδεκτα

Το πεντασέλιδο κείμενο που λάβαμε ως απάντηση από τους θεσμούς, αγνοούσε τις συζητήσεις του Brussels Group.
 
Παρόλα αυτά προσήλθαμε με καλή πίστη για να γεφυρώσουμε τα δημοσιονομικά, χωρίς να θίγονται συνταξιούχοι, και πήραμε την απάντηση ότι δεν γίνεται να μην γίνουν περικοπές της τάξης του 1% ΑΕΠ. Και όλα αυτά όταν οι συντάξεις έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Προτείνουν οριζόντια μείωση του πραγματικού εισοδήματος. Το ποιος θα πληρώνει τους φόρους σε αυτή τη χώρα είναι κάτι που θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί ήρθε η ώρα να πληρώσει η ολιγαρχία.
 
Η επιμονή των δανειστών σε μέτρα που γνωρίζουν ότι δεν βοηθούν δείχνει εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων για την ταπείνωση της κυβέρνησης και ενός λαού που υποφέρει χωρίς δική του ευθύνη. Θέλουν να δοθεί το μήνυμα ότι η λαική ετυμηγορία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

 

Κήρυξε ανένδοτο στο ΔΝΤ 

Με μια ομιλία στα πρόθυρα της ρήξης, ο Πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα στους ευρωπαίους εταίρους, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με αφορμή το πισωγύρισμα των θεσμών στη διαπραγμάτευση διερωτήθηκε αν υπάρχει από την πλευρά τους διάθεση ειλικρινούς εξεύρεσης λύσης και εκτίμησε ότι η στάση τους πρόκειται για «επίδειξη πυγμής»

«Αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε μια συμφωνία που όχι μόνο δεν θα λύνει το πρόβλημα, αλλά θα παρασύρει τη χώρα σε νέα υφεσιακή δίνη και θα είναι ισχυρό αντικίνητρο για οποιαδήποτε στρατηγική επένδυση» είπε ο Πρωθυπουργός και επιτέθηκε στο ΔΝΤ λέγοντας ότι «το καταστροφικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στη χώρα είναι δικής του έμπνευσης».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην εμπρηστική διάθεση που δείχνουν ορισμένα μέρη στη διαπραγμάτευση, δείχνοντας το Ταμείο:

Εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο όχι μόνο για την ταπείνωση της κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού. Θέλουν να δώσουν με σαφήνεια το μήνυμα ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και ότι η αξία της σύγχρον η Ευρώπης δεν είναι η δημοκρατία, αλλά ένας σκληρός νεοφιλελεύθερος οικονομισμός. 

Όπως είπε, μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να γίνει δεκτή και τόνισε ότι οι συζητήσεις καθυστερούν «με αποκλειστική ευθύνη των θεσμών». «Τις τελικές μας αποφάσεις θα τις πάρουμε με βάση αυτά τα κριτήρια» τόνισε. 

«Αν επιμείνουν, είμαστε υποχρεωμένοι απλά να πράξουμε το καθήκον μας. Γνωρίζουν ότι μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή. όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε και κάλεσε τους Ευρωπαίους να λάβουν αποφάσεις απέναντι στην αδιαλλαξία της Ουάσινγκτον:

Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή που και οι εταίροι μας πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα. Να πουν αν επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι μέρος συμφωνίας, κουβαλώντας μαζί του τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος. Πώς είναι δυνατό να αποδέχονται αλα κάρτ τα μέτρα του ΔΝΤ, δηλαδή να λένε ναι στα μνημονιακά μέτρα, αλλά όχι αναδιάρθρωση χρέους. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες του Ταμείου για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα. 

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δυνάμεις εντός της ΕΕ που «δουλεύουν στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης» και, όπως είπε, «πρέπει να επικρατήσουν απέναντι στην στρατηγική της έντασης που τροφοδοτούν άλλες δυνάμεις». 

Πρόγραμμα τετραετίας

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης. Αν κάναμε ό,τι και οι προκάτοχοι μας και υπογράφαμε ό,τι μας έφερναν, θα είχαμε ήδη συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Η τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μια πραγματική «άνοιξη της Δημοκρατίας». Προϋπόθεση για να προχωρήσουμε είναι να βρεθεί μια λύση στη χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Δηλώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας» τόνισε.

Και συνέχισε:

Η εντολή που έχουμε δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας. Είναι σαφής εντολή να τερματίσουμε τη λιτότητα των πέντε χρόνων. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε συμφωνία με σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά που θα επιβαρύνει αυτούς που δεν έχουν  πληρώσει το μερίδιό τους για την έξοδο από την κρίση. Και μια συμφωνία που θα κλείνει τη συζήτηση για Grexit.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας, δείχνοντας και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματός του. «Έχουμε εντολή τετραετίας, θέλω να το θυμίσω αυτό. Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξελίσσονται μπροστά μας, τα επεξεργαζόμαστε με βάση ποια χώρα θα παραδώσουμε σε τέσσερα χρόνια» ήταν το μήνυμα που έστειλε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Δρόμος χωρίς ροδοπέταλα - Επίθεση στη ΝΔ

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο δρόμος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση θα είναι δύσκολος. «Θα συνεχίσουμε τη μάχη σε βάθος τετραετίας να κάνουμε όσα δεσμευτήκαμε, γνωρίζοντας ότι ο δρόμος δεν θα είναι ποτέ ανοιχτός και στρωμμένος με ροδοπέταλα. Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας. Γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι δεν θα είναι περίπατος και ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για εμάς, ενώ το μνημονιακό καθεστώς πόνταρε στην προπτική της αριστερής παρένθεσης. Δεν τους κάναμε όμως τη χάρη» τόνισε.

Και συνέχισε:

Θα συνεχίσουμε στη γραμμή να ξηλώσουμε αυτό το μνημονιακό κατεστημένο που χτίστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και βασίστηκε πάνω σε παθογένειες δεκαετιών. Ξέρουμε καλά ότι ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και γνωρίζουμε ότι κάθε βήμα μας θα είναι και μια μάχη. Αποφασίσαμε, όμως, να σηκώσουμε αυτό το βάρος όσο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα είναι δίπλα μας και θα μας εμπιστεύεται. 

«Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις δώσουμε» τόνισε και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τομείς που η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις στο μέτωπο της διαφθοράς. 

«Έχουμε αφήσει ακόμα μνημονιακές δυνάμεις να ορίζουν την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Γιατί είναι άλλο να αναλαμβάνεις τη διακυβέρνησης και άλλο να έχεις πραγματική εξουσία... Στο εσωτερικό της χώρας παραμένουν ισχυρά κέντρα εξουσίας. Πρέπει αυτή την εξουσία να τη μεταβιβάσουμε στο λαό» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας