Πολύ ψηλά στη διεθνή ειδησεογραφία – όπως αναμενόταν άλλωστε- ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ημέρες μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών. 

Με ανταποκρίσεις, αλλά και live updates καθώς και αναλύσεις, τα διεθνή ΜΜΕ αναμετέδωσαν τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στους βουλευτές του κόμματός του, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του. 

Στην πλειοψηφία τους, οι ξένοι δημοσιογράφοι επικεντρώνουν στη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κατά των πιστωτών, ιδίως κατά του ΔΝΤ, με το συμπέρασμα που εξάγεται κατά την πρώτη ανάγνωση είναι πως η συμφωνία μάλλον απομακρύνεται, παρά πλησιάζει.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει πως «ο Τσίπρας μαστιγώνει τους πιστωτές για τα δεινά της Ελλάδας, ενώ η Μέρκελ βλέπει ελάχιστη πρόοδο». Το δημοσίευμα παραθέτει τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που έγιναν περίπου την ίδια ώρα. 

Ο δημοσιογράφος των Financial Times Peter Spiegel από την πλευρά του έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter πως «ο Τσίπρας δεν φαίνεται να υποχωρεί».

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και το δημοσίευμα των Financial Times. «Ο Τσίπρας παραμένει στη σκληροπυρηνική γραμμή απέναντι στους δανειστές» αναφέρουν οι FT που προσθέτουν ότι ο πρωθυπουργός δεν κατέθεσε νέες προτάσεις, αντιθέτως επετέθη στους δανειστές που τους κατηγόρησε «ότι ναρκοθετούν τις διαπραγματεύσεις».

Η αμετανόητη ομιλία του πρωθυπουργού στους βουλευτές του έπειτα από την κατάρρευση των συνομιλιών το Σαββατοκύριακο ήταν το πιο καθαρό σημάδι ότι ο αριστερός ηγέτης δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει μία στροφή της τελευταίας στιγμής και να δεχθεί την περαιτέρω επιβολή λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές ώστε να «ξεκλειδώσει» τις δόσεις του πακέτου διάσωσης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων από την πλευρά του αναφέρει ότι το «ξέσπασμα του Τσίπρα έρχεται την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει πιέσεις να ρίξει τους τόνους και να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της ώστε να αποφευχθεί η χρεωκοπία στο τέλος του μήνα, έπειτα από τις οξείες και απρόβλεπτες συνομιλίες των πέντε μηνών». 

Η Βρετανική εφημερίδα Guardian από την πλευρά της δίνει μία διαφορετική ερμηνεία στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, «βλέπει» ότι ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά προετοίμασε την εσωκομματική αντιπολίτευση για την συμφωνία που θέλει να φέρει ως το τέλος του μήνα.

Ο δημοσιογράφος του καναλιού Channel 4, Πολ Μέισον σημειώνει σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τσίπρα: 

Ασφυξία από την ΕΚΤ, "εγκληματίας" το ΔΝΤ και είναι ώρα να πληρώσουν οι ολιγάρχες. Το καθαρό μήνυμα, όμως, είναι πως δεν δέχεται άλλη λιτότητα.

«Ο Τσίπρας κατηγορεί τους δανειστές ότι ταπεινώνουν την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό», μεταδίδει από την πλευρά του το δίκτυο Euronews που κάνει λόγο για μία «προκλητική ομιλία από τον πρωθυπουργό». 

ΠΑΝ.ΒΕΛ.