Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Μεγάλη δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας εντοπίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με συνομιλητές του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις και καταλογίζει ευθύνες στον κ. Τσίπρα για επικοινωνιακά τερτίπια, μέσα απο τα οποία χάθηκε χρόνος. 

Το άτυπο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ συνεδρίασε επί τρεις ώρες και συζητήθηκαν οι εξελίξεις της διαπραγμάτευσης. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν μετά, ότι «μέχρι τώρα μάς έλεγαν οτι καθαρογράφεται η συμφωνία. Δεν ξεκινάει τώρα η πραγματική διαπραγμάτευση, τώρα κορυφώνεται η κοροϊδία του ελληνικού λαού». 

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν χαρακτηριστικά, με αφορμή και την ομιλία του Πρωθυπουργού:

Δεν ξεκινάει σήμερα η μάχη του κ. Τσίπρα για να μείνουμε στην Ευρώπη, σήμερα τελειώνει η ψευδαίσθηση οτι ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται για την παραμονή μας στο ευρώ κ στην Ευρώπη. Σπρώχνει την χώρα σε αδιέξοδο, ανεβάζει τον λογαριασμό στα ύψη και οδηγεί σε ρήξη και καταστροφή. Μήπως τελικά αυτή ήταν η κρυφή τους ατζέντα;

Όπως τόνιζαν, η χώρα χρειάζεται νεα πολιτική και να τελειώσουν τα ψέματα. Η ΝΔ επαναφέρει την πρόταση της για εθνική συνεννόηση, όπως την εχει καταθέσει, ενώ  αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και «να σταθεί δυναμικά απέναντι στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση καταστροφική απομόνωση της Ελλάδας», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές διεκρίνιζαν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα αναληφθούν σε επίπεδο θεσμικών, κοινωνικών και πατριωτικών δυνάμεων. Στη ΝΔ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο Αντώνης Σαμαράς να επισκεφθεί το Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στη λεωφόρο Συγγρού υπάρχει η αίσθηση ότι η χώρα πηγαίνει στα βράχια, κάτι το οποίο δεν θα αφήσει η ΝΔ να συμβεί. Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πηγές της Συγγρού σημείωναν ότι πρόεδρος της ΝΔ μιλάει συχνά με τον κ. Γιουνκέρ και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και ότι στόχος του είναι να υπάρξει γόνιμη συμφωνία για να μην πάει η χώρα στα βράχια.