Σε έναν κλεφτοπόλεμο άνευ προηγουμένου έχουν επιδοθεί οι δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, ενώ βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού για την επίτευξη συμφωνίας.

Αθήνα και δανειστές έχουν επιδοθεί σε ένα blame game για να αποδείξουν την αλήθεια των ισχυρισμών τους  και όποιος υποχωρήσει πρώτος...  Το Μαξίμου, πάντως, επισημαίνει την εκ διαμέτρου αντίθετη ανάγνωση των προτεινόμενων κειμένων από τη μια και την άλλη πλευρά. 

Τη φωτιά άναψαν οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μετά την ομιλία Τσίπρα στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Κοσμιόν στις Βρυξέλλες, με τους κ.κ. Ντάισελμπλουμ, Σουλτς, Ντράγκι, Τουσκ και Βίζερ. «Η συζήτηση στην Ελλάδα και έξω από την Ελλάδα θα ήταν πιο εύκολη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι πραγματικά προτείνει η Κομισιόν. Κατηγορώ τους Έλληνες ότι λένε πράγματα στην ελληνική κοινή γνώμη, τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που είπα στον έλληνα πρωθυπουργό» τόνισε ο Γιουνκέρ, ρίχνοντας βαρύτατες ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για «διαστρέβλωση» των θέσεων της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε ως υπερασπιστής της ελληνικής κοινωνίας και υπέρμαχος μιας ηπιότερης πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι η θέση που εξέφρασε στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, δεν έχουν καμία σχέση με όσα μεταφέρονται από τις ελληνικές αρχές στο εσωτερικό της χώρας. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «έχω πει στον έλληνα πρωθυπουργό και το ξέρει πολύ καλά, ότι διαφωνώ με την αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό». 

Τι πραγματικά περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών

Ωστόσο, η πρόταση των 5 σελίδων και η συμπληρωματική των prior actions που δόθηκε στον κ. Τσίπρα εκ μέρους των θεσμών, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Γιουνκέρ, περιλάμβανε έσοδα από ΦΠΑ ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα προέβλεπε δύο συντελεστές ΦΠΑ, δηλαδή βασικό συνελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων. Επομένως, τα φάρμακα ζητούσαν να αυξηθούν στο 11%, από 6,5% που είναι σήμερα.

Επίσης,  στο 23% ανεβάζουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και την εστίαση.

Ομιλία Τσίπρα στο όριο της ρήξης

 

Είχε προηγηθεί μια συγκρουσιακή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επίδειξη πυγμής από τους θεσμούς και για την αίσθηση που αποκόμισε από τη διαπραγμάτευση, ότι οι δανειστές έδειξαν ότι δεν θέλουν να βρεθεί λύση με τα μέτρα που πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά δήλωσε:

Αντί απάντησης από τους θεσμούς παραλάβαμε ένα κείμενο πέντε σελίδων που αγνόησε διαπραγματεύσεις και επανήλθε σε προτάσεις για μειώσεις στις συντάξεις, δραματικές αυξήσεις ΦΠΑ, κατάργηση ΕΚΑΣ και πολλά άλλα παράλογα,εξωπραγματικά και απαράδεκτα. 

Η επιμονή των δανειστών σε μέτρα που γνωρίζουν ότι δεν βοηθούν δείχνει εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων για την ταπείνωση της κυβέρνησης και ενός λαού που υποφέρει χωρίς δική του ευθύνη. Θέλουν να δοθεί το μήνυμα ότι η λαική ετυμηγορία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Ο Πρωθυπουργός έριξε κεραυνούς εναντίον του ΔΝΤ, κατηγορώντας το για εγκληματικές ευθύνες, ενώ κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν θέση εάν επιθυμούν το Ταμείο σε αυτή την ιστορία.

«Αν και μπορώ να κατανοήσω την αίσθηση του "φτάνει!" και ο ίδιος είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα», δηλώνει ο κ. Σουλτς στον ιστότοπο του Spiegel.

Aναφερόμενος στις προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, επισημαίνει ότι «αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη- δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας».

Επίσημη διάψευση Γιουνκέρ από το Μαξίμου

Με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζει ότι ποτέ η ελληνικές αρχές δεν είπαν ότι πρόκειται για θέση του προέδρου της Κομισιόν, ωστόσο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Γιουνκέρ για ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό. 

«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ» υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και συνεχίζει:

Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Αιχμές και από Βαρουφάκη

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης άφησε αιχμές κατά του κ. Γιουνκέρ λέγοντας πως είτε δεν είχε διαβάσει το χαρτί με τις προτάσεις των θεσμών που έδωσε στον πρωθυπουργό ή το διάβασε και το ξέχασε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως οι προτάσεις των δανειστών, τις οποίες ο κ. Γιουνκέρ μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ένα «χτύπημα» κατά των φτωχότερων πολιτών και ότι γενικότερα σε αυτές υπήρχε αύξηση του ΦΠΑ, μεγαλύτερη από εκείνη που προβλεπόταν στις ελληνικές προτάσεις.