Λίγο πριν την σημερινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και τόνισε ότι αποστολή των ηγετών είναι να αποφευχθεί μια καταστροφή. 

'Οπως τόνισε ο καγγελάριος:

Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, αλλά χρειάζεται να την υποστηρίξουμε για να αποτρέψουμε την έξοδό της από την Ευρωζώνη. Ξέρω ότι υπήρξε σειρά προτάσεων, και από τους θεσμούς (των πιστωτών), τις οποίες και εγώ επίσης δεν θεωρώ λυσιτελείς. 

«Yψηλή ανεργία, 30-40% χωρίς ασφάλεια υγείας και επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό», σημείωσε.

Ο κ. Φάιμαν επίσης τόνισε: «Η εναλλακτική λύση είναι να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν». 

«Η εκτόξευση προσβολών δεν ήταν ποτέ βοηθητική», σχολίασε εξάλλου ο Αυστριακός καγκελάριος και υπογράμμισε:

Στέκομαι στο πλευρό του ελληνικού λαού, στον οποίο ενώ βρίσκεται σε αυτήν την δύσκολη θέση, προτείνονται κι άλλα πράγματα που είναι επιζήμια για την κοινωνία.

Ο Φάιμαν εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την επίτευξη συμφωνίας, χρησιμοποιώντας την Αυστρία ως υπόδειγμα χώρας στην οποία οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν υγειονομική περίθαλψη οικονομικά βιώσιμη.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας αναγνώρισε ότι τα νεύρα είναι τεντωμένα, αλλά η αποστολή μας είναι, σημείωσε, «να αποφευχθεί μια καταστροφή».

Τέλος στην ερώτηση αν η ελληνική ηγεσία μπορεί να πεισθεί, ο Φάιμαν απάντησε: «Θεωρώ ότι κάποιος που έχει εκλεγεί πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».