Υπό την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα άρχισε σήμερα στη Βουλή η διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος. Η συνεδρίαση διεκόπη για αύριο, Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί, ενώ από ώρα σε ώρα αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ελληνικού Κοινοβουλίου η περίληψη του πορίσματος για το χρέος. 

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου άνοιξε τη συζήτηση στην Επιτροπή αλήθειας λέγοντας ότι τα προκαταρκτικά πορίσματα δικαιώνουν πλήρως τους πολίτες που  αμφισβήτησαν τη συμμετοχή στην αποπληρωμή δημοσίου χρέους.

Όπως είπε η Ελλάδα συνέπραξε το 1953 στη διαγραφή του χρέους της Γερμανίας,  χωρίς να αποζημιωθεί ποτέ από τα εγκλήματα των ναζί. «Σήμερα οι αξιώσεις της Ελλάδας υπολογίζεται ως και 340 δις ευρώ όπως αποκαλύφθηκε από την επιτροπή γερμανικών οφειλών. 

Η Γερμάνια αξιώνει και να μην πληρώσει το χρέος της προς την Ελλάδα που απορρέει από ιστορικά εγκλήματα και οι Έλληνες να υποταχθούν και να πληρώσουν ένα χρέος που δεν δημιούργησαν. Η Γερμανία αξιώνει να μην αποζημιωθεί η Ελλάδα ούτε από τις γερμανικές εταιρίες

Γερμανία και Γαλλία αξιώνουν να υποταχθεί η Ελλάδα και να αποπληρώσει χρέος αμφισβητούμενο αλλά αποκρύπτουν ότι το πρόγραμμα διάσωσης έσωσε τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και όχι τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι κάτι που ομολογήθηκε στην διάρκεια των ακροάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, απηύθυνε επιστολή, την οποία ανέγνωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στην επιστολή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει: «Παρακαλώ να διαβιβάσετε στα μέλη της Επιτροπής την εκ μέρους μου ειλικρινή αναγνώριση της επιστημονικώς τεκμηριωμένης συμβολής τους ως προς τα αίτια που οδήγησαν στη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας, όπως επίσης να καταστήσετε σαφές ότι ισχύουν στο ακέραιο τα όσα επισήμανα κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής στις 4 Απριλίου του 2015 κυρίως ως προς τα αδιαμφισβήτητα, κατά το Σύνταγμά μας, δεδομένα της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας».

Η κ. Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μολονότι- όπως τόνισε- εμποδίστηκε να παραστεί λόγω της συνάντησής του με τον καγκελάριο της Αυστρίας.

Την αιρετική άποψη πως η Ελλάδα δεν είχε το 2010 πρόβλημα δημόσιας αλλά ιδιωτικής πίστωσης εξέφρασε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της επιτροπής αλήθειας δημοσίου χρέους, Ερίκ Τουσέν

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προκαταρκτικών πορισμάτων ο κ. Τουσέν δήλωσε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν αντίστοιχο με αυτό των ΗΠΑ, της Ισλανδίας και της Ισπανίας και έχει να κάνει με την εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους. Όπως είπε στα τέλη του 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή διαμόρφωσε πρόγραμμα της τάξης των 28 δισ. ευρώ για την προστασία του τραπεζικού συστήματος που οδήγησε στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, καθώς οι αγορές θώρησαν πως η χώρας μας αναλαμβάνει το μεγάλο ρίσκο του να εγγυηθεί για το τραπεζικό της σύστημα.

Π.Τ.