current views are: 1

17 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση09:01

Όλοι ανέβηκαν στα… κάγκελα- Μία και μοναδική η πιθανότητα να κατεβούν

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται- το γνωρίζει και ο Γιάνης (με ένα «ν») Βαρουφάκης, άσχετα με το αν μπερδεύει την έννοια της «καλής» και της «κακής».

Δημοσίευση 09:01’
αρθρο-newpost

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται- το γνωρίζει και ο Γιάνης (με ένα «ν») Βαρουφάκης, άσχετα με το αν μπερδεύει την έννοια της «καλής» και της «κακής».

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται- το γνωρίζει και ο Γιάνης (με ένα «ν») Βαρουφάκης, άσχετα με το αν μπερδεύει την έννοια της «καλής» και της «κακής». 

Τούτου δοθέντος, η είδηση που προέκυψε από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη και αργότερα από τη συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά, έδειξε που θα… πάει η δουλειά. Ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε στους συνομιλητές του ότι δεν θα πληρώσουμε στο τέλος του μήνα το ΔΝΤ εάν ως τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, από τους οποίους αναμένει, στο τέλος, να υποχωρήσουν. Η είδηση περί μη πληρωμής του ΔΝΤ, στη συνέχεια διαψεύστηκε. Ωστόσο οι πιστωτές το είχαν πάρει το μήνυμα. 

Στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίστηκαν υπέρ της ρήξης και του Grexit, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τη σκληρή γλώσσα απευθυνόμενος προς τους δανειστές. Τους κατηγόρησε ότι επιμένουν σε απαράδεκτες προτάσεις. Ότι έχουν πολιτικές σκοπιμότητες και σχέδιο να ταπεινώσουν όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ολόκληρο το λαό. 

Την ίδια ώρα σχεδόν, η Άνγκελα Μέρκελ, απέκλειε το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης, δηλώνοντας ότι είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα. 

Το κλίμα έγινε χειρότερο, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παίρνει τη σκυτάλη. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι λέει ψέματα και δεν μεταφέρει σωστά την θέση του στους πολίτες. «Θα ήταν τεράστιο λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα» δήλωσε με νόημα. 

Όταν στην Αμερική μεσημέριασε (και εδώ βράδιασε), έσκασε μύτη και ο Τζακ Λιου. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να υπάρξει «συμβιβασμός» γιατί η ρήξη θα φέρει δυστυχία στον ελληνικό λαό αβεβαιότητα στην Ευρώπη. 

Μέσα σ’ όλα, πετάχτηκε και ο Βαρουφάκης για να δηλώσει στο Spiegel ότι πρέπει να ρωτήσει την «κυρία Μέρκελ» αν θα έχουμε συμφωνία, αλλά και ότι «οι ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων είναι ήδη τόσο σκληρές και απάνθρωπες, όσο οι Γερμανοί δεν θα δέχονταν ποτέ για τους ίδιους». Αυτό το τελευταίο δεν άρεσε στους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. 

Το σκηνικό που διαμορφώνεται μυρίζει μπαρούτι. Ειδικά εάν προσθέσει κανείς στο πάζλ διάφορες αναλύσεις ξένων πρακτορείων και εφημερίδων, οικονομικών αναλυτών και δηλώσεις πολιτικών. 

Ωστόσο, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συμφωνία χωρίς ρύθμιση του χρέους». Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. Σχετικές πληροφορίες άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν. Μην φανταστείτε ότι θα απαιτηθεί να υπάρξει τελική απόφαση- όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι απίθανο. Ενδεχομένως όμως να είναι αρκετή μια αναφορά που θα ανοίγει την συζήτηση…


σχετικα αρθρα