Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος 

Την αιρετική άποψη πως η Ελλάδα δεν είχε το 2010 πρόβλημα δημόσιας αλλά ιδιωτικής πίστωσης εξέφρασε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της επιτροπής αλήθειας δημοσίου χρέους, Ερίκ Τουσέν

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προκαταρκτικών πορισμάτων ο κ. Τουσέν δήλωσε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν αντίστοιχο με αυτό των ΗΠΑ, της Ισλανδίας και της Ισπανίας και έχει να κάνει με την εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους. Όπως είπε στα τέλη του 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή διαμόρφωσε πρόγραμμα της τάξης των 28 δισ. ευρώ για την προστασία του τραπεζικού συστήματος που οδήγησε στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, καθώς οι αγορές θώρησαν πως η χώρας μας αναλαμβάνει το μεγάλο ρίσκο του να εγγυηθεί για το τραπεζικό της σύστημα.

«Τη περίοδο 2009-2010 οι τράπεζες ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ακόμα και οι αμερικανικές τράπεζες μπορούσαν να νιώσουν τις επιπτώσεις μιας νέα κρίσης στην Ελλάδα. Οι δανειστές δεν μπορούσαν να πουν στους Έλληνες και στους ευρωπαίους πολίτες ότι θα πρέπει να σώσουν τις τράπεζες», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «έτσι δραματοποιήσαν το ελληνικό έλλειμμα κάνοντας παραποίηση των στατιστικών στοιχείων. Η  αύξηση  του ελλείματος έδωσε την αφορμή για δάνεια».

Σύμφωνα με τον κ. Τουσέν υπήρξε σχέδιο με το οποίο οι δανειστές σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές (καθώς υπήρχε η ανάγκη να σωθούν και τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα), δημιούργησαν την εντύπωση ότι το πρόβλημα δεν ήταν το ιδιωτικό αλλά το κρατικό χρέος και ως εκ τούτου απαιτούνταν πρόγραμμα. 

Από την κριτική του κ. Τουσέν δεν ξέφυγε ούτε το ΔΝΤ για το οποίο είπε ότι ήδη από τις 25 Μαρτίου του 2010 είχε συντάξει έγγραφο που αποδείκνυε πως γνώριζε ότι τα μέτρα που υπαγόρευε θα είχαν τρομερό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Αναφέρθηκε δε και σε εσωτερικές διενέξεις μεταξύ των διευθυντών χωρών του Ταμείου (Ελβετία, Βραζιλία) που κατηγορούσαν τους συναδέλφους Γάλλους, Γερμανούς και Ολλανδούς πως δίνουν χρηματοδότηση στην Ελλάδα για να σώσουν τις τράπεζές τους.