Χωρίς αποτέλεσμα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατου αξιωματούχου της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο», ενώ εκτίμησε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup θα είναι σύντομη και θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης. 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών πρόκειται να ενημερώσουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ θα κατατεθούν στο τραπέζι και οι θέσεις του έλληνα Υπουργού Οικονομικών.

«Ας είμαστε ρεαλιστές το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει σε 14 ημέρες», ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι μετά από μια ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένα εθνικά κοινοβούλια απαιτούν τουλάχιστον μία εβδομάδα.
 
Όπως ανέφερε, μάλιστα, από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, οι υποχωρήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά των θεσμών είναι τεράστιες, όχι μόνο στο θέμα των εσόδων και των εξόδων, αλλά και σε τομείς που αφορούν στην αναδιάρθρωση αγορών. Σημείωσε, επίσης, ότι τα κενά που χωρίζουν τις ελληνικές αρχές από τους θεσμούς δεν είναι μόνο δημοσιονομικά, αλλά έχουν να κάνουν με τη δομή του φορολογικού συστήματος, με το συνταξιοδοτικό και με άλλα ζητήματα. 

«Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών και υπεραμύνθηκε της συνεργασίας των τριών θεσμών, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων, ενώ οι προτάσεις τους είναι σταθερές και συμπαγείς».

Την ίδια ώρα, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για διάσταση απόψεων ανάμεσα σε ΔΝΤ και των άλλων δύο θεσμών, καταλογίζοντας στο Ταμείο «εγκληματικές ευθύνες. 

Τον διαχωρισμό της θέσης του από το κείμενο των θεσμών επιβεβαίωσε εμμέσως και ο Ζαν ΚΛοντ Γιουνκέρ, ο οποίος αν και επιτέθηκε στον έλληνα Πρωθυπουργό, είπε ότι προσωπικά θεωρεί «τεράστιο λάθος» την αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό. Ωστόσο, στο κείμενο των θεσμών που είχε παραδώσει στον Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνονται σημαντικές αυξήσεις στον ΦΠΑ βασικών αγαθών και μαχαίρι στις συντάξεις