Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν ένα πλήγμα διαρκείας για την Ελλάδα, αλλά και για το πιο φιλόδοξο πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα της ΕΕ, διαμήνυσε ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Συγκεκριμένα, δήλωσε σε συνέδριο στις Βρυξέλλες πως, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, αυτό θα έχει επίσης γεωπολιτικές επιπτώσεις στην τρέχουσα αντιπαράθεση με τη Ρωσία αναφορικά με την Ουκρανία, καθώς η Μόσχα θα θεωρούσε αδύναμη την Ευρώπη.

Είπε χαρακτηριστικά:

Όλοι πρέπει να αντιληφθούν πως από τη στιγμή που βγαίνεις, δεν θα έλεγα ότι είναι για πάντα ... όμως είναι για πολύ, πολύ καιρό. Η απόφαση αυτή ... για αποχώρηση αφορά κατά κάποιον τρόπο γενιές και γενιές.

«Το μεγαλύτερο θύμα ενός τέτοιου αποτελέσματος θα ήταν ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε, λέγοντας, όμως, ότι η ευρωζώνη θα ζημιωνόταν επίσης, επειδή θα δημιουργούνταν ανησυχίες μήπως εμφανισθεί στο μέλλον μια άλλη κρίση κάπου στη νομισματική ένωση.

Ο βαν Ρομπάι κάλεσε όλες τις πλευρές να λάβουν υπόψη τις πολιτικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός τέτοιου βήματος και όχι μόνο τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά επιχειρήματα.

«Ελπίζω πως δεν θα αναγκασθούμε ποτέ να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα του Grexit», τόνισε.