Την ανάγκη για μια τίμια συμφωνία εξέφρασε στην τοποθέτησή του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε: 

Θέλουμε μια συμφωνία με τους εταίρους, αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία. Θέλουμε μια συμφωνία τίμια, που θα επιτρέπει στη χώρα να ορθοποδήσει, στην οικονομία να αναπτυχθεί, στην κοινωνία να ανασάνει. Μια συμφωνία, που δεν θα ρίχνει τα βάρη στους φτωχούς, τους εργαζόμενους και στη μεσαία τάξη, αλλά που θα επιβάλλει, επιτέλους, και στους πλούσιους να πληρώσουν, σε αυτούς που έγιναν πλουσιότεροι στη διάρκεια της κρίσης, σε αυτούς που ενδεχομένως επωφελήθηκαν από την κρίση. Και μια συμφωνία δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα θετικό, να είναι μια τίμια συμφωνία, αν δεν αντιμετωπίζει και το θέμα του χρέους.
 

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η Δημοκρατία δεν θα επιβιώσει αν είναι οι οικονομικά ισχυροί, αν είναι οι αγορές αυτές που θα δίνουν τον τόνο στις πολιτικές αποφάσεις αντί να συμβαίνει το αντίστροφο. Γι αυτό τον λόγο -όπως είπε- αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης, «όλη αυτή η συζήτηση για τη διαπραγμάτευση, η συζήτηση για το χρέος, δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας, στην πραγματικότητα συνδέονται δύο αντιλήψεις, δύο διαφορετικές οπτικές για το μέλλον της Ευρώπης».
 
Ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε, επίσης, πως από την μία πλευρά έχουμε τη συνέχιση της λιτότητας - την πραγματικότητα εφαρμογή του πιο συμπυκνωμένου απεσταγμένου νεοφιλελευθερισμού-, από την άλλη μεριά έχουμε την κοινωνική Ευρώπη και την Δημοκρατία -και το ποια θα είναι η έκβαση αυτής της σύγκρουσης δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, «θα καθορίσει στην πραγματικότητα το μέλλον της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες».
 

Ο κ. Κατρούγκαλος κατέληξε: 

Ακριβώς, λοιπόν, γι’ αυτό τον λόγο με συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης κι εμείς στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις.