Επιθετική απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η νέα πρόεδρος Φωφή Γεννηματά, μία ημέρα μετά την συνάντησή με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και πελαγοδρομεί χωρίς πυξίδα. 

Η κ. Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι πελαγοδρομεί χωρίς πυξίδα, χωρίς στόχους και κυρίως χωρίς αποτέλεσμα και πως δεν είχε και δεν έχει ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο διαπραγμάτευσης, με επιχειρήματα, με αξιόπιστες ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις, με διεθνή ερείσματα.

'Οπως ανέφερε η νέα πρόεδρος: 

Προσήλθα στη συνάντηση με αισθήματα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας και αποχώρησα από το Μέγαρο Μαξίμου με τα ίδια, δυστυχώς, αισθήματα.

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός τής είπε ότι όρος και προϋπόθεση για την όποια συμφωνία είναι η απομείωση του χρέους, στη βάση της πρότασης που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.
 

Η νέα πρόεδρος επίσης πρόσθεσε: 

Έχει διαπράξει σοβαρά λάθη στρατηγικής και τακτικής, έχει βυθίσει την ελληνική οικονομία σε ασφυξία, ανασφάλεια και αισθητή, πρόσθετη ύφεση. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, κόβοντας γέφυρες με φίλους και δυνητικά συμμάχους της Ελλάδας, εξαντλώντας την ανοχή και την υπομονή τους, καθώς και κάθε διάθεση ευμενούς θετικής στάσης και ουσιαστικής βοήθειας. Συνεχίζει και σήμερα να ρίχνει λάδι στη φωτιά.
 

Η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι ένα σημαντικό ποσοστό που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, μέρα με τη μέρα συνειδητοποιεί ότι παραπλανήθηκε και πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι αμήχανος και παγιδευμένος μέσα στο κυβερνητικό-κομματικό κομφούζιο του ΣΥΡΙΖΑ, από προκλητικά αντιφατικές δηλώσεις των βουλευτών του και από τις καθημερινές κορώνες των διάφορων ομάδων του κόμματός του.
 
«Τώρα είναι η στιγμή για τα μεγάλα ΝΑΙ και τα  μεγάλα ΟΧΙ» σημείωσε και υποστήριξε: «Ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, απαιτεί μία συμφωνία, που θα συνιστά βιώσιμη λύση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της εθνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους, τη συνοχή και την αλληλεγγύη της κοινωνίας μας. Η ρήξη ισοδυναμεί με καταστροφή για την Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες, για όλες τις Ελληνίδες, για όλες τις γενιές, για όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα μας στις προκλήσεις και τις εντάσεις μίας ρευστής κατάστασης και μίας επικίνδυνης εποχής στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο».
 
Σχετικά με το εάν το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη συμφωνία, η κ. Γεννηματά δεν άνοιξε τα χαρτιά της, λέγοντας μόνο ότι «με εθνική, δημοκρατική και κοινωνική ευθύνη θα κρίνει, θα αξιολογήσει αυτή τη συμφωνία, στα θεσμικά του συλλογικά όργανα με ευθύνη, ευαισθησία και ευθυκρισία. Θα είναι μία απόφαση συλλογική και δεσμευτική».
 
Επίσης, η κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι επιλογή, απόφαση αδιαπραγμάτευτη και δεσμευτική για τους βουλευτές, τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ είναι: «Η Ελλάδα, για γεωπολιτικούς και γεωοικονομικούς λόγους, οφείλει πάντα να είναι παρούσα με ενεργό και ισότιμο ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στους θεσμούς της Ευρώπης και στην ζώνη του ευρώ».