«Οι απαιτήσεις των θεσμών από την Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά "τρελές"», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ενώ λίγο αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, διαμήνυσε ότι ο χρόνος είναι λίγος και ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο».

Ο γάλλος Επίτροπος τόνισε στο αμερικανικό πρακτορείο ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι «δύσκολη», αλλά θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός, δήλωσε ακόμη ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

«Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ωστόσο, είπε, υπάρχει ανάγκη για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, «αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο».

«Προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου»

«Ο χρόνος που απομένει ως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα είναι λίγος» υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου της Επιτροπής για μια πιο δίκαιη και αποδοτική φορολόγηση των εταιρειών στην ΕΕ.

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, αν υπάρξει πολιτική βούληση από ελληνικής πλευράς και αν η Ελλάδα κάνει μια τελική προσπάθεια για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της Επιτροπής και των θεσμών, ανέφερε ότι έχει γίνει σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία. Τόνισε, επίσης, ότι η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί στις ελληνικές αρχές, αποτελεί «καλή βάση για συμφωνία», σημειώνοντας ότι είναι μια «λογική», «ρεαλιστική» και «κοστολογημένη» πρόταση.

«Να μας πει και τι θέλει να κάνει η Αθήνα...»

«Είναι λάθος να παρουσιάζει κανείς την Επιτροπή ως κάποιον που προσπαθεί να επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί έχουν επιδείξει σημαντική ευελιξία, ειδικότερα όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όσον αφορά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό, αλλά και οι μικρές συντάξεις, ο Επίτροπος Οικονομίας, τόνισε ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα που δεν θα πλήττουν τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού της Ελλάδας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά δεν αρκεί να λέει μόνο τί δεν θέλει να κάνει, «αλλά να μας πει και τί θέλει να κάνει».

Όσον αφορά το αυριανό Eurogroup, o γάλλος Επίτροπος εκτίμησε ότι αν και δεν αναμένονται αποτελέσματα, θα είναι «χρήσιμο». Σημείωσε, ακόμη, ότι αύριο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ώστε να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις για τη συνέχιση των εργασιών.

Καταλήγοντας, συνέστησε «ψυχραιμία» και «πολιτική βούληση», προκειμένου να καταφέρουν η Ελλάδα και οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα διέπεται από «πνεύμα δικαιοσύνης». Υπογράμμισε, τέλος, ότι το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται όλοι είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ντομπρόβσκις: Καλύτερο σενάριο η ολοκλήρωση του προγράμματος

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το καλύτερο σενάριο με διαφορά, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι δεδομένου ότι το παρόν πρόγραμμα λήγει στα τέλη του μήνα, κάποια κράτη-μέλη είναι νευρικά, τόνισε όμως ότι κανείς δεν συζητά λιγότερο ευνοϊκά σενάρια.